FAKTA: Der er kun fem posthuse tilbage på danmarkskortet

De danske posthuse er flyttet ind i detailhandlen. Post Danmark driver kun fem posthuse.

København: Der var engang, hvor danskerne valfartede på posthuset for at betale regninger med girokort og købe porto til deres pakker og håndskrevne breve, de samtidig sendte af sted.

Men de tider er forbi, og nu bruger danskerne især posthusene til at hente pakker med varer, de har købt på nettet. Forbrugernes efterspørgsel har smittet af på Post Danmarks butiksnet:

* Landets sidste fem klassiske posthuse ligger alle i Hovedstadsområdet - på Frederiksberg, København City, Charlottenlund, Rødovre og på Østerbro.

* Udviklingen mod færre klassiske posthuse og flere steder, hvor der kan hentes pakker, har været mange år undervejs, men har taget fart de seneste fem år.

* I 2010 drev Post Danmark 96 posthuse selv, mens der 627 steder rundt om i landet var flyttet en postskranke ind hos supermarkeder, tankstationer eller kiosker. Det gav i alt 723 posthuse.

* I 2014 var antallet af klassiske posthuse røget ned på 21, mens antallet af posthuse drevet af eksterne partnere var kommet op på 921.

* Mens Post Danmark nu kun driver fem klassiske posthuse, så er der nu omkring 1115 postbutikker over hele landet.

* Samtidig er antallet af antallet af selvbetjente pakkebokse steget fra cirka 100 i 2010 til 475 i 2015.

* Udviklingen sker, fordi brevmængderne falder drastisk herhjemme, mens for eksempel nethandlen har fået pakkemængden til at stige markant.

* Ifølge det seneste regnskab fra Post Nord, som ejer Post Danmark, er brevmængderne i årets første ni måneder faldet med 18 procent i Danmark. Det betyder, at der nu kun er 18 procent af A-brevmængderne tilbage i forhold til rekordniveauet i 1999.

 

 

Kilder: Post Danmark

/ritzau/