Fagforenings-boss vil slå hårdt ned på virksomheder der ikke betaler skat

Det er uacceptabelt, at virksomheder, der tjener penge på velfærd, ikke selv vil bidrage med skattekroner til velfærden. Sådan lyder det fra FOAs formand, Dennis Kristensen, som skyder med skarpt mod social dumping i sin 1. maj-tale.

Formanden for FOA Dennis Kristensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Der skal slås langt hårdere ned på virksomheder i Danmark, der tjener penge på velfærd, men som ikke selv vil bidrage med skattekroner til velfærden.

Sådan lyder hovedbudskabet fra FOA-formand Dennis Kristensen i sin tale 1. maj, hvori han vil rette et angreb mod den sociale dumping, der efter hans mening vinder mere og mere indpas - nu også i den offentlige sektor.

»Det burde være helt uacceptabelt, at de, der tjener penge på velfærd, ikke selv vil bidrage med skattekroner til velfærden. Ja - vi er da for dumme, når vi ikke kræver skattebetaling som forudsætning for at levere til stat, kommuner og regioner,« siger Dennis Kristensen i sin tale og påpeger, at der er en række eksempler fra flere brancher på manglende skattebetaling – også i den danske ældrepleje.

»Udlicitering har nu gennem årtier ført til et ræs mod bunden i offentlige rengøringsopgaver. Betalt af de ansatte gennem lav løn og ringere arbejdsvilkår. Nu gentager historien sig i ældreplejen,« siger Dennis Kristensen og fortsætter:

»Vi ser en prisdumping, der både udkonkurrerer overenskomstdækkede private firmaer og kommunale ældreplejer. Også her er det starten på et ræs mod bunden med pres på løn- og arbejdsvilkår og med et stigende antal konkurser blandt private plejefirmaer. En af de seneste er plejefirmaet Kærkommen, som ellers hørte til de større i branchen,« siger Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen taler fredag morgen på Frederiksberg - og fredag eftermiddag i Aalborg og Hjørring.