Fagforeninger støtter lavere dagpenge

Mens både regeringspartneren Venstre og Socialdemokratiet afviser et konservativt forslag om gradvist at skære i dagpengene, er fagforeningerne i Akademikernes Centralorganisation (AC) enige.

AC-formand Sine Sunesen mener, at dækningsgraden i dagpengeforsikringen er for ringe for mange lønmodtagere.

Derfor er hun parat til at acceptere gradvist faldende dagpengesats mod, at besparelsen bruges til at hæve dagpengeloftet, som den konservative arbejdsmarkedsordfører, tidligere familie- og forbrugerminister Lars Barfoed, foreslog i Jyllands-Posten i går.

»Det dagpengesystem, vi har i dag, er ikke endegyldigt. Vi kan ikke hele tiden ændre dagpengesystemet, men vi må med jævne mellemrum se fordomsfrit på, om systemet stadig er hensigtsmæssigt,« siger Sine Sunesen.

Med et dagpengeloft på 177.580 kr. om året kommer mange ikke i nærheden af at få de 90 pct. af deres tidligere løn i dagpenge.

I Dansk Metal får medlemmerne typisk kun 50-55 pct. af den tidligere løn, men hovedkasserer i Metals a-kasse Torben Poulsen støtter ikke akademikerne.

»Det er altid attraktivt at få mere, men hvis det er på baggrund af, at andre, der har det sværere, får mindre, er det ikke attraktivt i et solidarisk system,« siger han.

Kilde: Jyllands-Posten