Fagforening vil have bugt med østeuropæiske turistbusser

Skulle busser følge samme regler som lastbiler, ville 371 ifølge fagforening have kørt ulovligt i sommer.

Læs mere
Fold sammen

København. Øst- og sydeuropæiske busser kører rundt med turister i København og omegn til lavere priser end de danske chauffører.

Især polske, estiske og litauiske busser kører rundt i gaderne. Det kritiseres af Danske Busvognmænd samt fagforeningen 3F.

De mener, at de udenlandske chauffører sætter de danske vognmænd under pres, fordi de lave lønomkostninger i Øst- og Sydeuropa underbyder danskerne på markedet.

Derfor efterlyser de, at busser bliver underlagt samme regler som lastbilers såkaldte cabotagekørsel.

De udenlandske busser kører for eksempel sightseeing for krydstogtsskibe i København.

Hen over sommeren har brancheforeningen Danske Busvognmænd sammen med chauffører og vognmænd indsamlet dokumentation for kørslen.

Busser har i EU-lovgivningen mindre stramme regler end for lastbilområdet.

Hvis reglerne var ens, ville 371 busser ifølge Danske Busvognmænd have opholdt sig ulovligt i Danmark hen over sommeren.

65 af de udenlandske busser skal have opholdt sig længere i Danmark end de tre måneder, der er tilladt efter dansk lov.

- Til sammenligning har vognmændene i København og omegn cirka 365 turistbusser tilsammen.

- De konkurrerer hen over sommeren med 371 udenlandske busser, der kan køre passagerer på det danske, nationale marked til østeuropæiske priser, siger Steen Bundgaard, direktør i Danske Busvognmænd, i en pressemeddelelse.

Da tallene for de 371 busser er indsamlet over flere måneder, er det dog ikke direkte sammenligneligt med de 365 danske.

Steen Bundgaard efterlyser et fælles EU-regelsæt, der kan forhindre, at busser kan komme fra Øst- og Sydeuropa og tage danske chaufførjob.

Forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppe Allan Andersen efterlyser klarere regler, som det er sket for vejgodstransport.

- Konkurrencen er særdeles unfair. En polsk vognmand betaler typisk ikke moms og er allerede der 25 procent billigere. Samtidig betaler de meget lavere lønninger, siger Allan Andersen til Fagbladet 3F.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har tidligere udtalt sig om reglerne på lastbilområdet. Her er det regeringens indstilling, at problemet skal løses på EU-plan.

/ritzau/