Fagforbund: En rimelig aftale

Både HK/Privat og Teknisk Landsforbund benytter sig af en forsigtig retorik og kalder den nye overenskomst på industriområdet for "rimelig"

Overenskomstforhandlingerne på industriens område er søndag blevet afsluttet Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

”Samlet set er det et rimeligt forlig med særlig vægt på en styrkelse af uddannelse, som har været vores hovedkrav,” forklarer formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, som er med i forhandlingsudvalget.

Han anbefaler HK/Privats sektorbestyrelse at stemme ja til industriforliget, som sektorbestyrelsen i morgen skal tage stilling til, og glæder sig over en række forbedringer på uddannelse og barsel.

”Vi har fået økonomiske forbedringer blandt andet med en procent ekstra på fritvalgskontoen. Vi har fået bedre efteruddannelse, dels som egentligt kompetenceløft, dels til dem, der fyres. Vi har fået bedre forældreorlov med en uge ekstra til far og en uge ekstra til mor med bedre økonomisk dækning. Der er bedre pensionsbestemmelser for kvinder på barsel. Der opspares pension af ferietillægget. Elevernes satser hæves. Endelig har vi filet lidt mere af 50 procentreglen ved at vores ret til at besøge ikke overenskomstdækkede virksomheder er gjort permanent. Vi kan begære møde, hvis vi har mistanke om, at nogen uberettiget bliver skrevet ud af overenskomsten,” siger Simon Tøgern.

"På baggrund af disse forbedringer er en treårig overenskomst okay. Vi skal huske på, at lønnen for vores medlemmer forhandles decentralt, så risikoen for at blive hægtet af lønmæssigt i en treårig overenskomst er ikke til stede,” siger Simon Tøgern.

Overenskomsten på industriens område er rimelig, men så heller ikke mere, mener Teknisk Landsforbund.

”Vi har fået et rimeligt overenskomstresultat, men så heller ikke mere end det. Vi er ikke helt enige med arbejdsgiverne om, hvor meget krisen stadig trykker. Positivt er det, at vi har fået mere på barsel, efteruddannelse og ikke mindst dækningsområde,” mener Gita Grüning, formand for Teknisk Landsforbund.