Fagforbund: Alle skal have en kursuskonto

En kvart million danskere skal udstyres med en kursuskonto, som de kan trække på, uanset om de skifter job eller bliver ledige. Det kræver flere fagforbund, før forhandlinger om nye overenskomster snart begynder. Ekspert betegner det som en landvinding, hvis fagbevægelsen kommer igennem med kravet.

Læs mere
Fold sammen

Det skal være lettere for ansatte i det private erhvervsliv at komme på kursus. Det bliver et af kravene fra fagbevægelsen, når forhandlinger om nye overenskomster på det private arbejdsmarked snart begynder for alvor. Det skriver Ugebrevet A4.

Flere fagforbund under LO har brændt sig varme på idéen om en kursuskonto til alle ansatte. Den vil betyde, at lønmodtagere bevarer retten til opsparet uddannelse, selv om de bliver arbejdsløse eller skifter job. I dag kan lønmodtagere allerede spare op til kurser af højst seks ugers varighed, men de kan ikke tage retten med sig.

I første omgang kan en kursuskonto komme til at omfatte omkring 240.000 ansatte i industrien. De skal nemlig snart have fornyet deres overenskomster, og i den forbindelse stiller deres fagforbund krav om langt bedre muligheder for uddannelse. Heriblandt er HK/Privat, hvor formand Simon Tøgern siger:

»Man skal kunne optjene ret til kurser. Det vil sige, hvis man i en virksomhed har optjent ret til at kunne gå på kursus i eksempelvis fire uger, skal man kunne tage retten til at komme på kursus med sig, uanset om man bliver arbejdsløs eller skifter job«.

Det vil være en gevinst af de helt store for lønmodtagerne og fagbevægelsen, hvis ansatte får en slags uddannelseskonto. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet.

»Det vil være en stor landvinding for lønmodtagerne, hvis de får ret til at kunne tage uddannelse med sig på tværs af job,« siger Christian Lyhne Ibsen til Ugebrevet A4.

BNB