Fætter BRs gæld vokser massivt: Lønmodtagerfond får den største regning nogensinde

Her er det vigtigste, du bør vide, før dagen for alvor begynder. Berlingske gransker erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Arkiv. Lukket Fætter BR-butik i Svendborg, lørdag den 29. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen,

Og velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi lægger ud med seneste nyt om Fætter BRs kollaps.

1
Garantifond står til historisk stort tab på Fætter BR-konkurs

Konkursen i Top-Toy resulterer i et endnu større økonomisk hul, end det tidligere har været kendt. I en fortrolig orientering, en såkaldt cirkulæreskrivelse, som er sendt til flere af konkursboets kreditorer, hæver kuratorerne Top-Toys samlede gæld.

Inden konkursen lød gælden på 1,8 mia. kr., men den er nu vokset med mindst 200 mio. kr., fremgår det af skrivelsen fra kuratorerne, som Børsen er i besiddelse af.

»De samlede kreditorkrav, inkl. pantesikrede krav og lønmodtagerkrav m.v., skønnes foreløbigt at overstige DKK 2 mia.,« lyder det i brevet.

Ifølge kurator og partner i Gorrissen Federspiel John Sommer Schmidt skyldes det større gældsbjerg alene, at tusindvis af medarbejdere er blevet opsagt, og at de har krav på løn i opsigelsesperioden.

»På grund af konkursen har vi været ude og opsige medarbejderne, og dermed aktualiseres der nogle forpligtelser, som ikke er i en virksomhed i almindelig drift eller rekonstruktion. De opstår først, når man går konkurs,« siger kuratoren.

Konkursen i Top-Toy sender dønninger ind over Lønmodtagernes Garantifond (LG), der står til en historisk stor regning efter legetøjskollapset i slutningen af december.

Kuratoren vurderer, at det kommer til at koste over 200 mio. kr. at opsige medarbejderne i Top-Toy-koncernen, der drev legetøjskæderne Fætter BR og Toys’r’us. Hvis den endelige udgift ender på bare halvdelen af det beløb, så vil Top-Toy repræsentere det største enkeltstående tab for LG nogensinde.

2
Nye fly skal ruste SAS til krig med lavprisselskaber

Vi rykker videre til Finans, som har historien om, at nye fly skal ruste SAS til priskrig med de fremadstormende lavprisselskaber.

Om få måneder modtager det skandinaviske flyselskab det første af 50 nye fly fra Airbus. De skal erstatte de ældre Boeing 737-fly, så SAS udelukkende har fly fra Airbus.

Udskiftningen vil ifølge SAS få afgørende betydning for både omkostninger og punktlighed.

»De nye fly og etableringen af en enhedsflåde vil tage SAS til det næste niveau, når det gælder produktivitet og effektivitet. Det er en meget vigtig del af vores fremtid, både når det gælder omkostninger og i forhold til kunderne,« siger Rickard Gustafson, koncernchef i SAS, til Finans.

Han fremhæver, at flyene er 15-18 pct. mere brændstofeffektive. Det vil også forenkle og strømline den tekniske vedligeholdelse, spare udgifter til reservedele og gøre det nemmere at uddanne personale. Produktionen vil desuden blive mere robust og mindske risikoen for forsinkelser og aflysninger.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Novo-fond i tæt partnerskab med Bill Gates: »Vi kommer til at spille en større rolle i samfundet«

Vi runder af med historien om, at Danmarks største fond nu knytter formaliserede bånd med flere af verdens mægtigste fonde, herunder Bill Gates' fond, der efter etableringen i 2000 i dag betegnes som den største humanitære organisation på verdensplan.

Det sker, når den erhvervsdrivende Novo Nordisk Fonden i forbindelse med det økonomiske topmøde i schweiziske Davos bliver såkaldt strategisk partner med World Economic Forum, der er organisationen bag topmødet, skriver Berlingske i dag.

Dermed kommer landets suverænt største fond, der i 2017 havde værdier for 358 mia. kr., i eksklusivt selskab med Bill & Melinda Gates Foundation, amerikanske Rockefeller Foundation samt Englands største fond, Welcome Trust, der også er såkaldte strategiske partnere med World Economic Forum, WEF.

»Vi mener at kunne gøre en meget større forskel i verden ved at gå sammen med nogle af de allerstørste aktører om fælles agendaer,« siger Novo Nordisk Fondens nyligt tiltrådte formand, Lars Rebien Sørensen.

Tidligere har Novo Nordisk Fonden hovedsageligt bevilget støtte til forskning og uddannelse inden for lægevidenskaben samt behandling af diabetes. Men i sommer udvidede fonden, som er det øverste led i den omfattende Novo-gruppe, sit fokus til også at omfatte blandt andet forskning og udvikling i bæredygtighed, sociale og humanitære formål samt naturvidenskabelig forskning i mere bred forstand.

Læs også interviewet med Lars Rebien: »Jeg er simpelthen så bekymret for den stigende mistillid«

Berlingske anbefaler:

I dag falder dommen: Hesalight-stifter kan få over otte års fængsel

Ørsted står fast på grøn omstilling og gigantinvestering trods kuldsejlet frasalg af Radius

Storbank rakker Pandora ned: Har brug for en »revolution« for at vende biksen

Tre forhold investorerne holder øje med

Her er tre forhold, som investeringøkonom i Nordnet Per Hansen har blikket rettet mod i dag.

  • Novozymes skal til regnskabseksamen for 2018 og fremadrettet. De seneste tre år har Novozymes-aktien haft svært ved at finde ud af, hvilket ben den skulle stå på. Investorerne vil ikke kun holde øje med 2018. Noget andet – og endnu vigtigere – vil være guidance for væksten i den forventede omsætning for 2019. En for svag udmelding med lav encifret vækst vil ikke, i givet fald, blive godt modtaget.
  • Der er grund til at holde øje med PMI-tillidsindikatorer fra Tyskland, Eurozonen og sidst på dagen også fra USA.
  • Den amerikanske økonomi er stadig »nedlukket«. Det øger risikoen for en økonomisk og vækstmæssig afkøling, men vil næppe få dramatiske konsekvenser. Trump er sur over den manglende funding til operation »Mexico møder muren« og har udskudt sin State of the Union-tale, som ellers var planlagt til at blive holdt 29. januar. Indtil videre har investorerne ikke reageret på nedlukningen, men sommetider kan en effekt komme på et senere udefineret tidspunkt.

Markederne lige nu

De asiatiske aktier er generelt let positive torsdag morgen, men den del af det japanske marked, der er præget af de store eksportvirksomheder, kan ikke følge med på grund af kraftige fald i eksportordrerne og en styrket yen.

Nikkei 225 -0,2
Topix +0,2
Hongkongs Hang Seng +0,2
China Shanghai Composite +0,5
China CSI 300 +0,6
Taiwan Taiex +0,3
Sydkoreas Kospi +0,5
Indiens BSE Sensex +0,3
Singapores STI +0,4
Sydney ASX 200 +0,4