Færre varer på hylderne på boligmarkedet

Der er færre huse og lejligheder til salg, end det var for et år siden. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Udbuddet af boliger og lejligheder er faldet mærkbart i det seneste år. Det viser nye tal. Free/Skafte Rumle Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udvalget på boligmarkedet er ikke, hvad det har været. Det viser nye tal fra finanssektorens interesseforening, Finans Danmark.

Ifølge tallene var der 36.179 huse og 6808 lejligheder til salg i september. Det er seks og fem procent færre end sidste år.

»Der er gjort endnu et indhug i boligudbuddet hen over sommeren. Priserne peger stadigvæk opad, samtidig med at liggetiderne bliver ved med at falde i forhold til for et år siden«.

»Prisstigninger og støt faldende boligudbud har kendetegnet boligmarkedet et stykke tid«, skriver viceadministrerende direktør i Finans Danmark Ane Arnth Jensen i forbindelse med tallene.

At der er færre boliger til salg er umiddelbart bedst nyt for dem, der rent faktisk har en bolig til salg. Efter princippet om udbud og efterspørgsel bør det nemlig være med til at sende priserne nordover.

»Det faldende udbud skubber til magtbalancen mellem køber og sælger. Når der bliver mindre at vælge imellem, har køberne sværere ved at spille sælgerne ud mod hinanden«.

»Og det giver køberne dårligere kort på hånden, når prisen skal forhandles. Derfor er det ikke så underligt, at sælgerne sætter prisen op«, skriver Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

Boligudbuddet toppede i 2011, hvor finanskrisen og den efterfølgende økonomiske krise havde suget al købekraft og optimisme ud af markedet. Siden da er udbuddet faldet med 24 procent.

Mens boligudbuddet rigtigt nok er faldet, så er det langt fra så lavt, som i boomtiden i 2006 før boblen sprang.

»Der er dog stadig næsten dobbelt så mange boliger til salg som i februar 2006, hvor det samlede udbud kun bestod af godt 28.000 boliger mod knap 55.000 i dag«.

»Køberne har altså stadig meget at vælge imellem de fleste steder i landet, om end deres valgmuligheder er blevet reduceret med knap syv procent det seneste år, skriver Lise Nytoft Bergmann.