Færre skal betale topskat fremover

Grænsen for, hvornår der skal betales topskat, sættes gradvist op over de kommende år. Det sker som følge af skattereformen fra 2012 og vil medføre, at tusindvis af almindelige lønmodtagere slipper for den barske topskat på 15 procent.

Omkring 5.200 sygeplejersker betaler topskat. Det slipper både de og mange andre almindelige lønmodtagere for, når grænsen for betaling af topskat gradvist sættes op frem mod 2022. Arkivfoto: Preben Madsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af sygeplejersker, skolelærere, landmænd, lastbilchauffører, mekanikere, pædagoger og andre helt almindelige lønmodtagere vil over de kommende år slippe for at betale den danske topskat på 15 procent, som rammer al indkomst på over 459.200 kroner – efter at arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra.

Før arbejdsmarkedsbidraget er trukket, skal indkomsten op på 499.130 kroner om året eller 41.594 kroner om måneden, før topskatten sætter ind.

Det er skattereformen fra 2012, som hæver topskattegrænsen fra 459.200 kroner i år til 482.500 kroner i 2022, hvilket vil få antallet af topskatteydere til at falde med tæt ved 70.000 til tæt ved 416.000 personer. For denne persongruppe vil marginalskatten blive reduceret fra 56 til 43 procent. Det vil blandt andet betyde, at 3.800 færre sygeplejersker og 3.400 færre folkeskolelærere skal betale topskat.

Det er tænketanken CEPOS, der har regnet dette ud på baggrund af de detaljerede personregistre fra Danmarks Statistik.

»Mange folkeskolelærere, sygeplejersker og andre almindelige lønmodtagere vil i de kommende år slippe for at betale topskat,« siger cheføkonom hos CEPOS, Mads Lundby Hansen.

Han tilføjer, at den lavere marginalskat vil øge det økonomiske incitament til at arbejde ekstra og uddanne sig bedre.

Lige nu er der tæt ved 5.200 sygeplejersker, der betaler topskat. Det kan skyldes tillæg, overarbejde og bijob. Den gennemsnitlige topskattebetaling blandt de 5.000 sygeplejersker, der betaler topskat, er på 14.000 kroner om året.

Det svarer til, at disse sygeplejersker har en indkomst, der er tæt ved 100.000 kroner højere end topskattegrænsen på 500.000 kroner. Der er også 5.000 folkeskolelærere, der betaler topskat, og de bidrager i gennemsnit med 13.000 kroner om året til samfundets husholdningskasse som følge af topskatten. Her kan forklaringen måske være, at nogle skolelærere underviser på aftenskole og påtager sig andre bijob.

»Det er rigtigt godt, at der er så mange sygeplejersker og skolelærere, der har så høj en indkomst, at de betaler topskat. Det gavner samfundet stort. Men der ville være betydeligt flere, der havde en tilsvarende eller højere indkomst, hvis topskatten blev afskaffet, fordi der så er flere, som ville arbejde mere, og færre som ville vælge at holde fri,« siger Mads Lundby Hansen.

Topskatten betyder, at der betales 56 procent i marginalskat, når der eksempelvis kommer lidt ekstra penge i kassen fra over­arbejde eller bijob. Regnes moms og afgifter med, bliver den sammensatte marginalskat 67 procent. Det vi sige, at kun en tredjedel går til én selv, når man har overarbejde, mens stat og kommune snupper to tredjedele.

Med de senere års mange skattereformer er topskatten sænket ad flere omgange. En total afvikling af topskatten vil øge udbuddet af arbejdskraft med så meget som 9.000 personer, viser beregninger fra Finansministeriet, fordi flere vil arbejde mere.

Produktiviteten vil også stige, fordi det bliver mere attraktivt at gøre en ekstra indsats, som udløser bonus eller en forfremmelse.

Det bliver også mere interessant at skifte til et bedre betalt arbejde eller tage en uddannelse, der giver en høj løn.

Danmark vil fortsat være blandt de mest lige lande i verden og mere lige end Sverige og Finland, hvis topskatten fjernes.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag skrevet, at den vil lette marginalskatten med fem procentpoint. Det er til næste forår, at der ventes et udspil til en ny skattereform.