Færre private job siden 1960erne

Den offentlige sektor er vokset markant, mens jobbene i erhvervslivet er sivet ud gennem de seneste 50 år.

Formand for Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen. Foto: Kristoffer Juel Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Et halvt århundrede er gået, uden at dansk erhvervsliv har formået at skabe et ekstra job. Tværtimod er erhvervslivet skrumpet med 75.000 job siden 1960, mens den offentlig sektor er vokset med 554.000 ansatte i samme periode. Det skriver Børsen.

Det er tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der kortlægger udviklingen. Foreningens direktør efterlyser planer fra Christiansborg for, hvordan tendensen bliver vendt.

"Der skal ske drastiske ændringer, hvis vi skal være i stand til at finansiere det danske samfund i årene fremover. Hvis vi skal kunne styre vores økonomi fra nu af, er det helt afgørende, at den offentlige sektor bliver mindre," siger Jørn Neergaard Larsen, der er adm. direktør i DA, ifølge dagbladet Børsen.

Når det er gået som det er over de seneste årtier, så skyldes det ifølge Neergaard Larsen, at den private sektor har været så produktiv. Men nu er væksten bremset, og de store efterkris-generationer går på pension.

"Det er meget svært at forestille sig, at der ikke kommer drastiske reformer. Der vil blive brug for en langt højere grad af prioritering af, hvilke opgaver som den offentlige sektor skal løse. Vi kan ikke længere få det hele," siger Jan Rose Skaksen, professor i økonomi ved CBS og tidligere vismand.