Færre korruptionssager i Mærsks whistleblower-system

I 2015 faldt antallet af sager om korruption i Mærsk Gruppen.

Foto: Thomas Lekfeldt. Maersk - A. P. Møller-Mærsk hovedkvarter på Esplanaden i København.
Læs mere
Fold sammen

Selv om A.P. Møller - Mærsk har en skrap antikorruptionspolitik, dukker der stadig sager op om påstået korruption i virksomhedens egne rækker.

De seneste tal viser, at der i 2015 var fire sager i A.P. Møller - Mærsk. Sagerne er indrapporteret gennem virksomhedens såkaldte whistleblower-system og er stadig under intern efterforskning.

Antallet er en nedgang i forhold til 2014, da der var 13 sager, men på niveau med antallet i 2012 og 2013.

Fire sager er fire for mange i en virksomhed, der arbejder systematisk med korruptionsbekæmpelse, men dog relativt få i betragtning af virksomhedens størrelse og i betragtning af, hvor mange korrupte lande, A.P. Møller - Mærsk opererer i.

Mærsk gør selv meget for at afdække eventuelle overtrædelser af de interne retningslinjer om korruption.

Mærsk Gruppens group legal compliance officer, Joseph Simon, tager selv på besøg i datterselskaber, og virksomhedens interne revision gennemfører også såkaldte audits i flere af gruppens mange selskaber for at finde tegn på mulig camoufleret bestikkelse.

Overtrædelse får konsekvenser

Det hænder, at de falder over sager, og sker det, bliver disse også indrapporteret i whistleblower-systemet, som dermed er virksomhedens totale billede af antallet af korruptionssager.

Joseph Simon kan dog ikke garantere, at der ikke er flere sager derude i Mærsk Gruppen, som blot ikke er blevet opdaget.

»Jeg kan ikke garantere, at samtlige 89.000 ansatte i 140 lande altid følger reglerne. Men jeg kan garantere, at hvis ikke folk følger reglerne, får det konsekvenser,« siger Joseph Simon.

Konsekvensen kan være en fyring, men det afgøres altid fra sag til sag.

Som Berlingske tidligere har skrevet, er der sket fyringer i A.P. Møller - Mærsk, fordi ansatte har overtrådt selskabets interne anti-korruptionspolitikker, men Joseph Simon kan ikke oplyse antallet.

Mærsk er også blevet nævnt i forbindelse med den aktuelle korruptionssag i brasilianske Petrobras, men her har Joseph Simon ikke nyt at tilføje.