Færre danskere fik en fyreseddel

Antal fyringsvarsler dykkede kraftigt i december sidste år. Meget tyder dog på, at der vil blive uddelt flere fyresedler i den kommende tid.

Dong er en af de store danske virksomheder, der har varslet fyringer i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Det danske arbejdsmarked er lidt bedre end sit rygte. I december sidste år faldt antal af fyringsvarsler ganske kraftigt, men krisen er ikke ovre endnu.

December måned sidste år bød på et kraftigt dyk i antallet af danskere, der fik at vide, at de bliver fyret.

Mere præcist faldt antallet af fyringsvarsler i faktiske tal fra 2.153 i november til 308 i december, viser tak fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Seniorøkonom hos Nykredit Markets Tore Stramer understreger, at det naturligt nok er positive tal, men det hører med til historien, at virksomhederne traditionelt ikke bruger julemåneden til at uddele fyringssedler.

Og der vil sandsynligvis være udsigt til flere afskedigelser i de kommende måneder, mener seniorøkonom i Nykredit Markets, Tore Stramer.

”Den stort set stabile udvikling i antallet af fyringsvarsler må dog siges at være en positiv overraskelse med tanke på, at dansk økonomi i øjeblikket skrumper og beskæftigelsen er faldende,” siger Tore Stramer.

”Dog har en række større virksomheder – herunder nok mest bemærkelsesværdigt Danske Bank og DONG – her i oktober annonceret fyringsrunder. Der er således også meget der tyder på, at vi har bevæget os ind i en periode hvor virksomhederne igen er begyndt at fyre i bundter,” siger Tore Stramer.

Senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted fremhæver, at der sidste år var flere fyringer på det private arbejdsmarked end de to foregående år.

”På trods af stigningen i antallet af fyringer på det private arbejdsmarked ligger antallet af varslede fyringer omkring det historiske gennemsnit og arbejdsmarkedet har generelt på trods af recession og gældskrise i udlandet været overraskende robust,” siger Erik Bjørsted.

”Usikkerheden er dog stor og virksomhederne har i 2012 været forsigtige med at slå nye stillinger op, hvilket også afspejler sig i, at der i øjeblikket er færre stillinger i omløb end for bare et år siden,” siger Erik Bjørsted.