Færøerne spinder guld på russiske sanktioner

Mens EU lider under en russisk boykot, vinder færøske fiskere nye markedsandele i Rusland. Med stigende fiskepriser og færre konkurrenter har Færøerne kurs mod rekordeksport.

Færøerne har i løbet af seks måneder solgt 50.000 ton fisk til Rusland, mens øriget de foregående 12 måneder leverede 63.0000 ton til det russiske marked. Her er det fiskere i havnen i Færøernes næststørste by Klaksvik, der er i gang med arbejdet. Foto: Shaul Schwarz/Getty Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færøsk fiskeri sætter nye rekorder på det store russiske marked. Nye tal viser, at de 18 vindomsuste og klippefyldte øer i Nord­atlanten på kort tid er blevet den næststørste leverandør af fisk til Ruslands 143 millioner indbyggere.

Eksporten til Rusland har alene i årets seks første måneder indbragt Færøernes 50.000 indbyggere over 700 millioner kroner i valutaindtægter, viser dugfriske eksporttal fra Færøernes statistiske kontor, Hagstova.

På seks måneder har Færøerne, der er ekstremt afhængig af deres fiskeri, solgt 50.000 ton fisk til Rusland mod 63.000 ton i de foregående 12 måneder. Dermed er Rusland nu den største aftager af færøsk fisk, herunder frisk laks, sild og makrel. Eksportvæksten og forventningerne til fremtiden har for alvor fået pengene til at rulle i færøsk fiskeindustri. Øernes største færøske opdrætter af laks, Bakkafrost, har siden årsskiftet fordoblet sin børsværdi til 9,4 milliarder kroner.

Det nordatlantiske eksporteventyr står i skarp kontrast til situationen i fiskeriet i nabolandene, Norge, Island, Danmark og Storbritannien, der modsat Færøerne er ramt af Ruslands handelsembargo.

Rusland forbød for ét år siden import af fødevarer fra alle EU-lande og Norge. Det skete som modsvar på EU-landenes sanktioner mod Moskva i kølvandet på annekteringen af Krim-halvøen. Det har til gengæld stillet Færøerne, der står uden for EU, i en særdeles gunstig position. Og så sent som i sidste uge blev den yderligere forbedret.

13. august udvidede Rusland sin sank­tionsliste til også at omfatte Island, der hidtil har haft en stor eksport af sild, makrel og rødfisk til Rusland.

Udelukkelsen af den sidste reelle europæiske konkurrent i kampen om det russiske marked kan blive særdeles indbringende for Færøerne, siger aktie­analytiker Kolbjørn Giskeødegård fra Nordea til Berlingske.

»Vi ser konjunkturerne af, at Færøerne på kort sigt får monopol på eksport af sild og makreller til Rusland. Det vil betyde, at Fær­øerne opnår højere priser end tidligere,« siger Kolbjørn Giskeødegård.

Formanden for Ruslands fiskeriforening, Aleksandr Fomin, forventer prisstigninger på det russiske marked på op til 20 procent. Med Islands exit fra markedet er der udsigt til mangel på blandt andet laks, sild og makrel.

Jógvan Jespersen, direktør i den færøske fiskeriforening Farose Pelagic Organisation forventer vækst på det russiske marked.

»Det er klart, at der vil komme flere makrel fra Færøerne og Grønland, der er de eneste leverandører i Nordatlanten til Rusland,« siger Jógvan Jespersen.

Han venter dog højst en »moderat« prisstigning. For færøsk fiskeri er der dog ingen tvivl om, at Ruslands sanktioner mod EU, Norge og Island er indbringende, siger han.

»Det er klart, at det absolut er en fordel for Færøerne, fordi fiskeriet går godt, og kvoterne i øjeblikket er høje. I de kommende år er der udsigt til, at kvoterne vil blive reduceret, da bestanden af blandt andet sild er i meget dårlig forfatning,« siger direktøren.

I den færøske virksomhed Vardin Pelagic, hvis ene fabrik kan producere op til 1.000 ton fisk i døgnet, er man mere forsigtig med at love vækst.

»I øjeblikket køber russerne ikke mere, end de plejer at gøre. Men efter at Island er blevet ramt af sanktioner, bliver der selvfølgelig en stigning i vores salg. Men jeg tror ikke på, at det her bliver en guldåre for os, overhovedet ikke,« siger salgsdirektør Bogi Johannesen.

Også den russiske regering fremhæver Fær­øernes betydning for Rusland midt under den storpolitiske krise med EU-landene. Færøernes eksport afbøder de negative effekter for Rusland, sagde Vladimir Putins landbrugsminister, Aleksandr Tkatjov, tidligere på ugen.

»De forsyninger, der tidligere kom til os fra Island, kan nu i stedet komme for eksempel fra Færøerne,« sagde Aleksandr Tkatjov til avisen Moskovskij Komsomolets.

Kilder i Ruslands fiskeindustri bekræfter, at Færøerne nu har indtaget en nøglerolle på det russiske marked for makrel, sild og laks. Det siger Aleksandr Fomin, formand for Ruslands fiskeriforening.

»Der er arter, som ikke fiskes i tilstrækkeligt omfang af vores fiskere. Det gælder laks, der tidligere kom fra Norge, og makrel, der er et meget populært produkt. Derfor opstår der lidt af en mangelsituation,« siger Aleksandr Fomin.

Det har ført til stærkt stigende priser på især laks i Rusland og øget efterspørgsel i de lande, der ikke er omfattet af den russiske embargo.

»Derfor føres der lige nu forhandlinger med Færøerne og Grønland,« siger Aleksandr Fomin.