Færch-enke idømt dagbøder eller fængsel

Tobaksenken Tineke Færch er ved retten i Lyngby idømt ti dagbøder af 1.000 kr. for at have talt nedsættende om sin tidligere direktør Michael Teschl, efter at han vandt en sag mod hende i landsretten

Tineke Færch Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Forbløffende. Nu om stunder kan svindlere gøre, hvad de vil i dette land. Det er trist. Det er beklageligt ...«

Sådan sagde tobaksenken Tineke Færch til Ekstra-Bladet i april sidste år, efter at hendes tidlgiere direktør Michael Teschl var blevet frikendt i landsretten for hendes beskyldninger om, at han uretmæssigt havde handlet for Tineke Færchs selskab.

Det ville Michael Teschl ikke finde sig i, at han anlagde efterfølgende sag mod Tineke Færch med krav om, at hun skulle anerkende, at udtalelsen var uberettiget og derfor betale Teschl en godtgørelse på 100.000 kr.

De 100.000 kr. fik Michael Teschl ikke, fordi udtalelsen blev bragt i en avisartikel,hvoraf det fremgik, at Michael Teschl havde vundet sagen, og derfor var krænkelsenifølge landsretten  begrænset. Men retten gav ham ret i, at Tineke Færchs udsagn er udtryk for en ærekrænkende sigtelse mod ham, som der ikke var belæg for. Tineke Færch gar derfor pådraget sig et strafansvar efter straffeloven, og landsretten idømte hende ti dagbøder af 1.000 kr. eller ti dages fængsel.

Tineke Færch skal yderligere betale Teschl sagsomkostninger på 15.000 kr. inden 14 dage fremgår det af domsudskriften.

»Michael Teschl stævnede med krav om kr. 100.000 i tortgodtgørelse og Tineke Færch blev frifundet for dette krav. Teschl nægtede pure at udtale sig i byretten som sagsøger, og svarede således ikke på en række spørgsmål om han havde ageret illoyalt og med skadeshensigt i forhold til den tidligere arbejdsgiver, herunder om han havde lækket internt materiale til flere journalister. Lydoptagelsen fra Ekstra Bladet blev på trods af Tineke Færchs begæringer ikke afspillet i retten. Byretten dømte Tineke Færch til at betale 10 dagbøder, hvilket hun og jeg finder er et forkert resultat og i modstrid med gældende ret bl.a. fordi udsagnet, som retten henførte til min klient, var en personlig vurdering (”value judgment”) indenfor ytringsfrihedens grænser. Dagbodselementet af dommen vil blive anket til Østre Landsret,« skriver Tineke Færchs advokat, Tyge Trier, i en kommentar til dommen.