Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen,
Loggede du på Facebook, inden du nåede til dagens nyhedsoverblik? Hvis ja, så vil du måske finde, at det sociale netværk har lidt færre spil og quizzer end sædvanligt - men det vender vi tilbage til. Dagens erhvervsnyheder omfatter også en lønfest, som har været lidt af en fuser, hvordan kapitalfonde måske begynder at øjne en dansk sædbank og ikke mindst, hvordan gløden har sat sig i et canadiske cannabiseventyr.
Men først kaster vi et blik på, hvad der sker hos jordens største sociale medie.
200 apps suspenderet
Siden Cambridge Analytica-skandalen rullede tidligere i år, har ordene »data« og »Facebook« sjældent fået plads i samme sætning i en positiv sammenhæng. Det arbejder man dog på hos teknologigiganten, der i går meldte ud, at 200 apps foreløbig er blevet suspenderet som følge af potentielt misbrug af persondata. Men spørger man underdirektør Ime Archibong, er der stadig lang vej igen.
»Der er en stor arbejdsopgave i at finde alle de apps, der kan have misbrugt folks Facebook-oplysninger - og det vil tage tid,« skrev Archibong i et blogindlæg.
Han uddyber, at virksomheden har »store hold af interne og eksterne eksperter, der arbejder hårdt på at finde alle disse apps så hurtigt så muligt«.
Skandalen har sat Facebook i strid modvind med en topchef, som måtte stå skoleret i den amerikanske Kongres og en #DeleteFacebook-kampagne på sociale medier, der ikke var til at overhøre. Det fik også Zuckerberg til at love bod og bedring - og det første skridt blev taget i april, hvor Facebook-quizzen »myPersonality« blev forvist fra det sociale netværk.
Quizzen blev introduceret i 2007 af to researchere fra Cambridge Universitetet i Storbritannien og illustrerer potentialet i det sociale netværk. Over fem år samlede app’en informationer fra seks millioner brugere, og det var kun på baggrund af en gratis personlighedstest. En talsperson for Facebook bekræftede over for The Guardian at appen blev suspenderet 7. april.
Lønfesten er så sløv som før anden verdenskrig
Mens det offentlige har været på barrikaderne for lønstigninger, står det mere sløjt til i det private erhvervsliv. Selvom økonomien har pænt fart på, og arbejdsløsheden er meget lav,, skal man ifølge en analyse fra Jyske Bank helt tilbage til 1930erne for at finde en lønudvikling som i dag.
»Man kan også forestille sig, at virksomhedernes mulighed for at flytte produktion til udlandet afholder lønmodtagerne fra at presse på for store lønstigninger. Det kan godt være, at der er mangel på arbejdskraft i Danmark, men globalt set er situationen en anden,« siger Niels Rønholt og påpeger, at den svagere udvikling i reallønnen i dette opsving i høj grad skyldes, at væksten og fremgangen i produktiviteten har været dårligere.
Blandt dem som klarer sig bedst, finder vi murere og brolæggere. Faggrupperne har på tre år kunne mærke tyngden af 2.472 ekstra kroner i lønningsposen hver måned - det har givet en lønstigning på 7,4 procent. Mindre heldige er eksempelvis PR-medarbejdere.
Se hvor der ellers er fremgang, og hvor du ligger på listen (kræver abonnement)
Business anbefaler
- Tre danske studerende har indtaget 125 butikker med solbrillebrand
- Verdenskendt guitar-mærke er tæt på fallit - Nu må chefen gå af
- Seiers træningsportal er lukket ned
- Uber: Vi har lært lektien og vil tilbage til Danmark
Sædbank kan lægge an til salg
Legetøj, barnevogne, sparkedragter, bleer - der kan være penge at tjene, når det handler om børn. Øjensynligt kan der også være penge at tjene ved at hjælpe med at få børn, og det får kapitalfonde og andre investorer til at kaste sultne blikke på dansk sædbank, ifølge Børsen.
Den familieejede European Sperm Bank, tidligere kendt som Nordic Cryobank, skulle ifølge avisens oplysninger have hyret Deloittes afdeling for corporate finance. Det sker med henblik på at undersøge mulighederne for salg. Sædbanken præsterede i 2016 kunne et overskud på 31 millioner kroner efter skat, til trods for kun at have 27 fuldtidsansatte. Ledelsen er dog formelle omkring Deloittes indblanding.
»Jeg kan ikke sige så meget andet, end at der ikke er konkrete planer om at sælge lige nu,« lød meldingen fra administrerende direktør Annemette Arndal-Lauritzen.
Fri hash i Canada kan give milliardfusion...
… mellem cannabisproducenten Aurora Cannabis, som lægger an til at købe 61 procent af konkurrenten MedReleaf for 15,5 milliarder kroner. Det sker med udsigten til, at legaliseringen af cannabis i Canada træder i kraft til juli, skriver Finans.
Cannabisindustrien har generelt været inde i et vækstboom, der kulminerede i begyndelsen af 2018. Det betyder dog ikke nødvendigvis at forretningsmodellen fejler noget. Aurora Cannabis har 12-doblet omsætningen på et år til 88 millioner kroner, og er i dag værdisat til 21,5 milliarder kroner. Interessen for at tage på hampeventyr har også bredt sig til Danmark, hvor karakterer som Klaus Riskær har arbejdet på at gøre indtog på markedet.
Du kan her læse historien om, hvorfor Klaus Riskær måtte brænde et ton cannabis af (kræver abonnement)
Det skal investorerne holde øje med
Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:
- Dagen i dag er spækket på nøgletalskalenderen, hvor investorerne allerede fra morgenstunden har fået kinesiske data for investeringsaktivitet, industriproduktion og detailsalg. Senere på dagen får vi første revision af europæiske data for væksten samt data for industriproduktionen og ZEW undersøgelsen i Tyskland som er en rundspørge omkring forventningerne blandt professionelle fra finansbranchen.
- Vender vi senere på dagen blikket mod USA, vil der også der være spækket på datafronten, og det store fokus bliver på detailsalget for april måned. Her får vi et indblik i forbrugslysten blandt de amerikanske forbrugere, som vi forventer vil tage til efter et svagt første kvartal. Derudover får vi erhvervstilliden for en af de regionale Fed målinger, som ventes at aftage en smule fra seneste måling i april.
- Der vil også være en del at holde øje med på den politiske scene på begge sider af Atlanterhavet. Theresa May mødes med en række nøgleministre for at diskutere Brexitforhandlinger, og man bør holde øje med eventuelle nyheder relateret til det. Der vil også være noget at holde øje med på handelsfronten, hvor den kinesiske vice premierminister er i Washington for at fortsætte forhandlingerne omkring handel. Det skal ses i lyset af seneste forsonende toner fra Trump ift. det kinesiske selskab ZTE mod (hvad der rygtes) at kineserne fjerner en række toldsatser på særligt landbrugsvarer.
Det sker på markederne
De asiatiske aktiemarkeder ligger overvejende med negativt fortegn tirsdag morgen, hvor mandagens stigninger på Wall Street ignoreres, mens de nylige stigninger evalueres på baggrund af økonomiske nøgletal og politiske risici, der har gjort investorerne en anelse mere forsigtige. / ritzau finans /
- Nikkei 225: -0,21%
- Hong Kong Hang Seng: -1,05%
- China Shanghai Composite: -0,03%
- Sydkorea KOSPI: -0,65%