Få overblikket: Ugen der gik i privatøkonomi

Lave priser på olie og gas lunder godt i danskernes pengepung. Selvom energiforbruget er vokset, er regningen nemlig blevet mindre. Det viser en ny opgørelse af Danmarks grønne nationalregnskab for 2015 fra Danmarks Statistik.

Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Helt konkret har en gennemsnitlig husholdning barberet 1.800 kr. af energiregningen fra 2014 til 2015. Det er sket på trods af, at det samlede energiforbrug i gennemsnit var 4,4 procent højere pr. husstand i samme periode.

Det er specielt varmeforbruget, der er steget, og det skyldes, at vinteren var koldere i 2015 end året forinden. Samtidig er priserne på olie og gas faldet, og derfor slipper danskerne samlet set billigere, skriver Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

»Den lavere energiregning skyldes ikke, at danskerne er blevet bedre til at energioptimere deres liv, men snarere at olie og gasprisen faldt mærkbart fra 2014 til 2015. Det har gjort det billigere at bo og knap så dyrt at tage bilen, når man skal på arbejde eller udflugt,« siger hun.

I 2015 betalte en gennemsnitlig husholdning 28.700 kroner om året til energi. Til sammenligning lå beløbet på 30.500 kroner om året i 2014, og dermed slap en gennemsnitlig familie 1.800 kroner billigere i 2015.

Danskerne kan lune sig i varmen over, at regningerne ikke følger med det forhøjede energiforbrug, men der er også en negativ side ved udviklingen, påpeger Lise Nytoft Bergmann.

»For den enkelte familie er det godt nyt, at prisen på energi er faldet så meget, at man på trods af et højere forbrug alligevel ender med en lavere regning. For Danmarks grønne profil som helhed er det dog aldrig en fordel, når energiforbruget stiger, om end det har sine naturlige forklaringer i en koldere vinter,« siger hun.

Og kold vinter eller ej - så forventes tendensen med stigende energiforbrug at fortsætte.

Slut med bidragsgaranti i BRF i 2017

Det Jyske Bank-ejede realkreditselskab BRF Kredit gik i 2016 mod strømmen og lovede som det eneste af de fire store realkreditselskaber, at der ikke ville blive skruet op for priserne på boliglån. Ifølge topchef Anders Dam har Jyske Bank-koncernen vundet mange boligkunder på at holde bidragssatserne i ro, men han vil ikke udstede nye prisgarantier til boligejerne i 2017.

»Prøv at tænke sig, hvad konsekvenserne var, hvis man skulle rende og udstikke prisgarantier gennem længere tid. Det er alt for farligt. Der er ingen, der ved, hvordan verden udvikler sig,« lyder det fra Anders Dam.

Anders Dam, topchef i Jyske Bank. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Billigere sommerhuslån allerede til påske

Der kan være udsigt til billigere sommerhuslån allerede til påske. Sådan lyder meldingen fra erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V). For en måneds tid siden sagde han til Berlingske Business, at han forventede, at forslaget om at hæve grænsen for realkreditbelåning af et sommerhus fra 60 procent til 75 procent af værdien, vil træde i kraft fra 1. juli. Nu satser han på at fremrykke hele processen med en lynaftale, skriver Børsen.

»Det kunne være fint, hvis vi kunne nå det til påsken. Det er en relativt lille lovændring, så jeg har da et håb om, at det ikke er noget, som skal tage mange måneder at få igennem Folketinget,« siger Torsten Schack Pedersen til Børsen.

I ejendomsmæglerkæden Nybolig er den udmelding blevet modtaget meget positivt. Hos flere mæglere er der ligefrem tale om jubel.

»Regeringen fortjener stor ros for at sætte skub i beslutningsprocessen, og lykkes det at få det her vedtaget allerede til påske, tegner det til at bliver den bedste påske i mange år,« siger pressechef Thomas Hovgaard.

Ugens tal: Frygt for svensk boligboble
74.000

Så høj er kvadratmeterprisen i de centrale bydele af Stockholm opgjort i danske kroner. De massive prisstigninger er ifølge erhvervsmediet E24.no »en skummel opskrift«, som EU-kommissionen advarer om i en ny rapport. Der kan være tale om en boligboble med uholdbart høje priser. Samtidig giver det risiko for, at en revnet boligboble kan ramme de øvrige nordiske lande, fordi de svenske bankkoncerner spiller en vigtig rolle i hele Norden.

Foto: EPA/MAURITZ ANTIN Fold sammen
Læs mere

​Nu kan tusindvis betale direkte med mobilen

Torsdag lancerede de 64 banker i Bokis-samarbejdet en ny app til deres kunder, som nu kan hente deres betalingskort ned i en digital tegnebog på mobilen.

Den nye »wallet«, som appen bliver kaldt, gør det nemt, hurtigt og sikkert at betale kontaktløst ved blot at holde mobilen hen til forretningernes betalingsterminaler, skriver Bokis i en pressemeddelselse.

I første version bliver den nye wallet tilgængelig på Android-telefoner med internationale kort fra Mastercard og rene Visa-kort. Men når Dankort til mobilen inden længe kommer, kan man også få det i sin wallet, ligesom der vil blive lanceret en app til iPhones.

»Vi oplever en stigende interesse blandt danskerne til at betale med mobilen, når de står i forretningen. Mange har efterhånden prøvet at betale kontaktløst med deres kort og er glade for det. Men de står ofte og tjekker deres mobil i kassekøen, så de har allerede mobilen lige ved hånden, og derfor er det også oplagt at bruge den til betaling,« siger Jan Kondrup, direktør i Lokale Pengeinstitutter og Bokis.