Få danskere må gå fra hus og hjem

Under ti danskere om dagen måtte går fra hus og hjem i august, og det er et uændret lavt niveau set over en længere periode. Men der er slagside i, hvor tvangsauktionerne rammer.

Foto: Kasper Palsnov

De danske boligejere nyder godt af en historisk lav rente, og det viser sig også i antallet af tvangsauktioner.

Der var i august 291 tvangsauktioner mod 299 måneden før, når der er korrigeret for normale sæsonudsving, oplyser Danmarks Statistik.

Set over en periode på tre måneder fra juni til august var der 892 tvangsauktioner mod 871 i den foregående tre måneders periode.

»Det laveste antal tvangsauktioner siden statistikkens start i 1979 var i 2006 med et gennemsnit på 103 om måneden, mens det højeste var i 1990 med 1.695 om måneden. I 2015 ligger gennemsnittet indtil videre på 293 tvangsauktioner om måneden,« oplyser Danmarks Statistik.

Realkreditrådet har koblet tallene sammen med en analyse over den geografiske fordeling af tvangsauktionerne, og den viser, at de rammer skævt, påpeger Ane Arnth Jensen, direktør for Realkreditrådet.

»En stor andel af det seneste års tvangsauktioner er i Vest- og Sydsjælland. Landsdelen står for 27 pct. af tvangsauktionerne, mens kun 14 pct. af landets ejerboliger ligger i landsdelen,« konkluderer hun.

Særligt seks kommuner ud af Vest- og Sydsjællands 12 kommuner har oplevet mange tvangsauktioner. Det drejer sig om Slagelse, Guldborgsund, Lolland, Kalundborg, Odsherred og Næstved, der tilsammen står for 19 pct. af det seneste års tvangsauktioner i landet.

»Det er ofte en skilsmisse, ledighed eller sygdom, der fører til problemer med at betale ydelsen på realkreditlånet. Normalt vil boligejere i problemer sælge deres bolig og finde sig et billigere sted at bo. Men en kombination af fald i huspriserne samt lange salgstider i nogle områder kan gøre vanskeligt at sælge på normal vis. Det er kommuner i Vest- og Sydsjælland, som især er hårdt ramt, og derfor er der også flere tvangsauktioner her,« siger Ane Arnth Jensen.

Den dystre baggrund er også, at huspriserne i Vest- og Sydsjælland er faldet væsentligt mere end i resten af landet, siden de lå højest. Huspriserne i kommunerne i Vest- og Sydsjælland ligger i gennemsnit nu 37 pct. lavere end toppen, mens priserne på landsplan kun ligger 14 pct. under det højeste niveau, oplyser Realkreditrådet.