Få chefen til at betale for dine smøger

Hvis du synes, at cigaretter er blevet for dyre, så få din arbejdsgiver til at købe dem. Se her hvordan.

Læs mere
Fold sammen
Mange rygere vil mene, at de har været et forfulgt folkefærd de senere år, men på et enkelt punkt er der fortsat gevinst at hente. Det er nemlig skattefrit, hvis arbejdsgiveren stiller cigaretter til rådighed på arbejdspladsen.

- Det er grotesk. Andet ord kan jeg ikke finde. Der sker nogle gange, at man glemmer at rydde op i ting. Dette er et af de punkter, som man da uden de store sværdslag kan få slettet i lovteksten,« siger Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Danmarks Rygerforening går ikke overraskende i den modsatte grøft. Talsmand Søren Højbjerg morer sig over, at reglen findes.

- Jeg vil egentlig gerne have, at den regel eksisterer. Så er tobak og cigaretter lidt mere positive, og det er en fordel for mig. De, der gerne vil af med denne regel, er ude på at ødelægge anseelsen ved rygning og anseelsen af tobak og cigaretter, siger Søren Højbjerg.

Mærkeligt signal

Håndværksrådet repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder. Mads Engberg er chefanalytiker i organisationen og overrasket over, at cigaretterne er et skattefritaget personalegode.

- I disse tider, hvor der er øget fokus på personlig sundhed, er det ikke den vej, vinden blæser. Virksomhederne tager et ansvar ved at tilbyde frugt til deres medarbejdere som et personlegode. Så det ville være et mærkeligt signal. Jeg tror også, at det vil blive opfattet som besynderligt af medarbejderne, hvis man kunne forsyne sig fra en pakke cigaretter ude ved kaffeautomaten, tolker Mads Engberg.

Rådet har aldrig forhørt sig blandt sine medlemmer om, hvorvidt de stiller cigaretter til rådighed for deres medarbejdere. Nikotinhylstrene anses for at høre fortiden til.

- Det er ikke relevant længere. Det kan da godt tænkes, at det er et personlegode, der bliver brugt hos Skandinavisk Tobakskompagni. Men jeg har svært ved at forestille mig, at det sker i andre virksomheder, siger Mads Engberg, som ikke har noget imod, hvis skattefritagelsen ophæves:

- Hvis man skal rydde op i skoven af kuriøse skattefri goder, er det i hvert fald ikke en af dem, hvor vi ville hidse os op, hvis den blev fjernet.

Det ville have givet mere mening fra en sundhedsmæssig synsvinkel at have fastholdt momsfritagelsen for kantinedrift, mener Mads Engberg.

Glemt lovtekst

Hvis børn begynder at ryge i 7. klasse, så vil i gennemsnit halvdelen af dem dø af en rygerelateret lidelse. Det forklarer Knud Juel, forskningsleder ved Statens Institut ved Folkesundhed under Syddansk Universitet, og undrer sig over, hvordan de små nydelsespinde kan være skattefri på arbejdspladsen.

- Det kan næsten ikke være rigtigt i dagens Danmark, at det kan finde sted. Jeg ved ikke, om det bliver praktiseret nogen steder. Men det virker, som om man gerne vil af med sine medarbejdere ved at give dem gift. Det må være en lovtekst, de har glemt at få fjernet, siger Knud Juel.