EUs finansministre brød ud i sang

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) oplevede en sjældent set optimisme blandt EUs finans- og økonomiministre, da hun tirsdag var i Bruxelles.

Foto: GEORGES GOBET. Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) oplevede en sjældent set optimisme blandt EUs finans- og økonomiministre, da hun tirsdag var i Bruxelles.
Læs mere
Fold sammen

Et 15 timer langt møde tirsdag i Bruxelles mellem EUs økonomi- og finansministre har overbevist økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vesterager (R) om, at det langt om længe er begyndt at gå bedre ude og hjemme.

Mødet handlede ellers om noget så tørt, som den kommenede bankunion, der sjældent plejer at give anledning til den store jubel.

»Men stemningen var helt i top. Alle sagde, at det ikke gjorde noget, hvis mødet trak lidt ud. Der blev endda sunget fødselsdagssang for den græske finansminister. Det var en markant anderledes stemning, end der blev set på et tilsvarende møde for to år siden, da jeg blev minister. Her var alt galt. Alle var dengang sure og utilfredse, fordi der var fare for recession og et sammenbrud i eurosamarbejdet,« siger Margrethe Vestager.

Hun tilføjer, at den slags oplevelser bare er ét af mange små bidrag til den almindelige konjunkturvurdering. Mange økonomiske nøgletal er begyndt at pege i en lidt bedre retning, og samlet vurderer hun, at dansk økonomi har fået mere solid grund under fødderne.

»Men stemningen er også skiftet,« siger Margrethe Vestager.

Fortsat er væksten dog svag, så nogen jubel er der bestemt ikke tale om.

»Det er begyndt at gå bedre, men billedet er broget,« lyder det da også fra Margrethe Vestager.

Storbritannien, USA og Japan overrasker

De seneste tal fra de 17 eurolande viser dog, at den økonomiske vækst aftog til bare 0,1 procent, når tredje kvartal i år sammenlignes med kvartalet før. Det er mindre end de 0,3 procent, som væksten var oppe på kvartalet før.

Fortsat ventes der også en nedgang i den økonomiske aktivitet hele 2013 på 0,4 procent i de 17 eurolande. Dermed er det andet år i træk, at velstanden falder. Men væksten ventes at stige fra nu af, sådan at der kommer en fremgang på omkring en procent til næste år i euroområdet, der aftager omkring 40 procent af dansk eksport. Det er ikke meget, men dog bedre end tidligere.

Lidt bedre ser det til gengæld ud Storbritannien, Japan og USA, der alle overrasker positivt for tiden. Til gengæld skuffer de særlige BRIK-lande, som består af Brasilien, Rusland, Indien og Kina. De har alle lige for tiden en lavere vækst end det historiske gennemsnit for de seneste ti år. Det er ellers økonomier og markeder, der har været stillet store forventninger til.

»De nye vækstmarkeder vil dog stadig være en drivkraft bag den globale vækst,« fremgår det af Økonomisk Redegørelse, som Margrethe Vestager præsenterede torsdag.