Europas vækstmotor taber fart – det kan ramme dansk eksport

Den globale økonomi er på vej ned i gear, viser ny prognose fra Den Internationale Valutafond. Dette er især bekymrende, fordi det i høj grad er på vores største eksportmarkeder, at det halter, fremhæver Dansk Industri.

Det kommer til at gå lidt langsommere end tidligere beregnet i den globale økonomi her i det nye år, fremgår det af en analyse fra Den Internationale Valutafond, IMF. Væksten i år bliver på 3,5 pct, hvilket stadig er et form for opsving, men pilen peger den forkerte vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Surt show for de danske eksportvirksomheder. De senere års optur i den europæiske økonomi klinger af. Det globale opsving er på vej ned, og det er først og fremmest euroområdet og den tyske økonomi, der skuffer.

Spådommen kommer fra Den Internationale Valutafond (IMF), der netop har sendt organisationens nye forudsigelse om udviklingen i verdensøkonomien på gaden. Denne bliver præsenteret på det stort anlagte møde for alverdens topledere i den schweiziske by Davos, og det er så ikke den bedste læsning for de mange topledere.

IMF forventer, at den globale vækst i år bliver på 3,5 pct. og 3,6 pct. næste år. Det lyder umiddelbart som pæne vækstrater, men det er henholdsvis 0,2 procentpoint og 0,1 procentpoint lavere, end IMF forventede i oktober.

Ser man på de enkelte lande, er der en pæn nedjustering for euroområdet, idet IMF mener, at væksten her kun bliver på 1,6 pct. i år. Det er 0,3 procentpoint mindre end forventet i oktober.

Fremgangen i den tyske økonomi vil kun blive på 1,3 pct., og det er hele 0,6 procentpoint lavere end forudsagt af IMF i oktober.

»Det er kedelig læsning for danske eksportvirksomheder, at væksten i verdensøkonomien bliver lavere, end vi troede. Og det er især dårlig læsning, at det er på vores nære eksportmarkeder i Europa, hvor vi afsætter det meste af vores eksport, at det kommer til at gå dårligere. Vi har jo set skriften på væggen over det seneste år med en forbrugertillid og erhvervstillid, der er på vej ned,« siger chefanalytiker i Dansk Industri, DI Allan Sørensen i en kommentar til rapporten fra IMF.

Selvskabte problemer

IMF påpeger, at for 2018 ser det ud til, at væksten bliver nogenlunde som forventet. Men her i det nye år kommer væksten til at dykke, og nedgangen kommer lidt hurtigere end tidligere beregnet. Og risikoen er ovenikøbet, at det kommer til at gå endnu dårligere.

Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri

»Vi har jo set skriften på væggen over det seneste år med en forbrugertillid og erhvervstillid, der er på vej ned.«


Det er først og fremmest en eskalering af handelskrigen mellem Kina og USA, som IMF er bekymret for. Herudover påpeger IMF, at også høj privat og offentlig gæld udgør en risiko, ligesom det samme gælder, såfremt det ender med et hårdt Brexit.

Som tidligere beskrevet i Berlingske Business er et af problemerne i den europæiske økonomi, at den økonomisk-politiske værktøjskasse er faretruende tom. De offentlige finanser i euroområdet er i forvejen i miserabel tilstand, og seks lande har offentlig gæld på over eller tæt på 100 pct. af BNP, herunder Italien, Frankrig og Spanien.

»Mens der i USA er en masse benspænd, der kan give bekymringer med blandt andet handelskrigen, har vi i Europa nogle selvskabte problemer. Vi står over for et Brexit, hvor det bliver ved med at trække ud med at finde en løsning. Desuden ser det skidt ud for de tyske nøgletal, og det er klart, at når den store motor i Europa begynder at halte, så koster det på væksten,« siger Allan Sørensen.

Som en lille åben økonomi, der er meget afhængig af eksport, er udviklingen i den globale og ikke mindst europæiske økonomi meget afgørende for Danmark. På baggrund af rapporten fra IMF er Allan Sørensen urolig, men fortsat optimistisk med hensyn til den danske eksport her i det nye år.

»Vi tror, at eksporten går fremad i 2019, men det er klart, at når vi ser nedjusteringer ude i verden, tager det toppen af den fremgang. Det giver anledning til bekymring, men vi håber, at vi kan styre igennem og hive flere ordrer hjem her i det nye år,« siger Allan Sørensen.