Europas største rentekløft ligger i Danmark

Intet sted i Europa er renteskellet mellem store og små lån til erhvervslivet større end i Danmark. Uforklarligt, lyder det fra interesseorganisationer, mens prisside for private overvejer at udvide til erhvervslivet for at komme uigennemsigtigheden til livs.

Foto: Christian Als. Finansoplysninger på skærme.
Læs mere
Fold sammen

Det er jul i renteland, men under træet er gaverne til de store virksomheder de største. Danmark er det billigste land i Europa at låne penge i, hvis man har størrelsen til det, men er man en lille virksomhed, ser mulighederne ganske anderledes ud. For mens renterne har rutsjet nedad for både store og små lån til erhvervslivet, er rentekløften mellem de to lånstørrelsen bare vokset og vokset til en grad, hvor forskellen mellem prisen på små og store lån nu er den største i hele EU.

Det viser en gennemgang af ECBs rentestatisikker, som Berlingske Business har foretaget.

Cheføkonom hos Finansrådet, Niels Storm Stenbæk, understreger, at man skal være varsom med at sammenligne på tværs af de europæiske lande, og at evnen til at stille sikkerhed naturligvis påvirker, hvilken rente en virksomhed kan få. Men når det er sagt, kan man i bankernes organisation godt genkende billedet af en renteforskel.

»Vi kan godt genkende billedet af, at der er meget stor konkurrence om de gode kunder, som har konsolideret sig voldsomt gennemkrisen og er i god form. De mindre kunder har haft det sværere gennem finanskrisen, og det har noget at gøre med, at de ofte er orienteret mod hjemmemarkedet, og der må vi sige, at det danske hjemmemarked har haltet lidt efter andre lande blandt andet på grund af manglende efterspørgsel,« siger han.

Interesseorganisationer bekymrede

Berlingske Business skrev for få uger siden om en stor undersøgelse blandt danske virksomheder, der viste, at de allerede succesrige virksomheder klarer sig endnu bedre, mens de svage svækkes yderligere. Det kan i sig selv retfærdiggøre det voksende spænd mellem renterne indenrigs, men ikke i forhold til udlandet, påpeger flere brancheorganisationer.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Michael Stæhr, har selv kigget på rentetallene fra Den Europæiske Centralbank. Han er forbløffet over afstanden mellem de to lånegrupperinger, og han nægter at tro på, at danske virksomheder skulle være mindre kreditværdige end konkurrenterne i Tyskland og Sverige.

»Jeg har svært ved at se, hvordan danske virksomheder skulle halte bag andre lande på den måde. Der er intet, som vi kan pege på og sige, det er årsagen,« siger Michael Stæhr.

I Håndværksrådet kan cheføkonom Jacob Thiel sagtens genkende billedet af et skarpere opdelt lånemarked, og han er bekymret over afstanden mellem lånevilkårene til små og store kunder.

»Vi kan også spore polariseringstendensen, og det er den store afstand, der er bekymrende,« siger Jacob Thiel, »Det er dyrt for de virksomheder, som ikke er velpolstrede, og derfor så vi også gerne, at små virksomheder havde lettere adgang til lån gennem alternative kanaler.«

Også Bo Sandberg, der er cheføkonom hos Dansk Byggeri, er bekymret over udviklingen.

»Forskellen har måske været berettiget efter kriseårene. Men hvis man ser på tiden fra 2011 og frem, så er der intet, der kan berettige, at små danske virksomheder skulle være dårligere kørende end i så mange andre lande,« siger Bo Sandberg, der mener, at udviklingen på sigt kan koste vækst, »Det er ikke den største faktor, men det koster i forhold til iværksætteri, bundlinje og jobvækst.«

Billigere hos naboerne

Danmarks to nærmeste naboer i EU, Tyskland og Sverige, har oplevet hver sin udvikling i rentespændet mellem små og store lån. Mens Tyskland har oplevet en jævn stigning på linje med Danmarks, men dog fra et andet niveau, er rentespændet i Sverige på det laveste niveau nogensinde. Det ses også i lande som Belgien og Frankrig, mens den generelle tendens er, at afstanden mellem store og små lån er steget. Professor ved Copenhagen Business School, Finn Østrup, er dog ikke overrasket over, at det er billigere for små virksomheder at finansiere sig i det svenske.

»De store danske virksomheder er langt fremme med deres finansieringsfunktioner, mens de små virksomheder kan ikke gå andre steder hen end bankerne, og de danske banker har haft det væsentligt dårligere end de svenske,« siger Finn Østrup.

Dårligere tider i Danmark eller ej, så overvejer direktøren i prisportalen Mybanker, John Norden, at udvide sin sides fokus fra privatkunder til også at omfatte erhvervskunder.

»Vi ser segmenteringen. Det har vi set længe. Jeg har kendskab til nogle virksomheder, som næsten ingenting betaler,« siger John Norden, »Det er fuldstændigt sort for erhvervskunder at se, hvor deres rente ligger henne. Vi er opmærksomme på, at der er et behov for gennemsigtighed særligt efter finanskrisen, for de store får det billigt, mens de små betaler gildet.«

img src="http://www.b.dk/upload/webred/bmsandbox/uploads/2015/03/d1c81cbd6ea76a5543f1e47785e8537f.png" class="img-responsive">