Europæiske kolleger er enige: Farligt at flytte vismænd til Horsens

22 uafhængige finanspolitiske institutioner i EU er enige: Flytnignen af vismændene kan være farligt.

De Økonomiske Råds fremlagde i går deres seneste rapport, men den bebudede udflytning til Horsens gør det muligvis svært at finde kolleger i fremtiden. De får nu støtte af kolleger rundt om i Europa. (Foto: THOMAS SJØRUP/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS SJØRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle argumenter går igen i debatten om, hvorvidt De Økonomiske Råd skal flyttes fra København til Horsens. Blandt de mest udtalte er rekruttering og den fysiske afstand til parter, som rådene arbejder med. Det blev gentaget tidligere på ugen af overvismand Michael Svarer.

Nu melder de europæiske kolleger sig under fanerne - og kritikken vækker genklang.

»Overvågningsmyndigheder bør være i stand til at hyre højt kvalificeret personale og kommunikere åbent og effektivt med nøgleinteressenter i den nationale policy-debat,« lyder det i den seneste udtalelse fra sammenslutningen af uafhængige europæiske finanspolitiske institutioner, EU Independent Fiscal Institutions.

Finanspolitiske vagthunde i kortere snor

Organisationen tæller 23 uafhængige finanspolitiske råd på tværs af EU og fungerer også som interesseorganisation i udformningen af EU-lovgivning. Det er dog første gang, at sammenslutningen laver udmeldinger om medlemmers nationale forhold.

Netværket ser en tendens til stadigt større begrænsninger for “finanspolitiske vagthunde” i Europa. Samtidig opfordrer de til overvågningsperiode fra EU-niveau, der skal undgå unødig indgriben i både budget, lokalitet, informationsflow og ansættelse.

»Placeringen af kontorerne til uafhængige finanspolitiske institutioner kan påvirke deres kapacitet til at rekruttere personale med den rigtige profil og sikre andre kerneressourcer for deres virke.«