Europa-Kommissionen: Dansk økonomi trodser global vækstafmatning i år - men mørke skyer truer

Selv om væksten er bremset kraftigt op på Danmarks vigtigste eksportmarkeder, har Danmark formået at holde dampen oppe. Men det bliver sværere at styre uden om skærene i de kommende år, vurderer Europa-Kommissionen i en ny økonomisk prognose.

Dansk økonomi ser ud til at komme godt ud af 2019. Men mørke skyer truer forude, vurderer Europa-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix

Dansk økonomi har formået at trodse den globale vækstafmatning det seneste år. Mens væksten er kraftigt aftagende på flere af Danmarks største eksportmarkeder, har Europa-Kommissionen opjusteret forventningerne til væksten i dansk økonomi i år.

Hvor Kommissionen i foråret ventede, at dansk økonomi ville vokse med 1,7 pct. i år, er forventningen nu, at væksten vil lande på to pct.

De positive forventninger til væksten kommer, efter at Danmarks Statistik torsdag morgen offentliggjorde en revideret udgave af nationalregnskabet, der viser, at dansk økonomi voksede med 2,4 pct. sidste år – et godt stykke over det tidligere estimat på 1,5 pct.

Danmark kan dog næppe blive ved med at holde det pæne væksttempo. Usikkerhed om udfaldet af Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina har lagt en dæmper på væksten i Europa det seneste år. Og det vil også ramme Danmark på et tidspunkt, vurderer Europa-Kommissionen.

Lav vækst i de store lande

Den europæiske vækstafmatning er særligt udtalt på Danmarks største eksportmarked, Tyskland, hvor mange virksomheder kæmper med tynde ordrebøger.

Kommissionen forventer, at den tyske økonomi vil vokse med 0,4 pct. i indeværende år. Faktisk er det kun den italienske økonomi, der ventes at vokse i et langsommere tempo end den tyske.

I det hele taget er der udsigt til svag vækst i Europas største økonomier i det kommende år. I den højere ende forventer Kommissionen en vækstrate på 1,9 pct. i Spanien og 1,3 pct. i Frankrig i indeværende år.

Både i år og næste år ventes den samlede vækst i EU at ende på 1,4 pct. Flere forhold kan dog skubbe væksten længere ned. Ud over handelspolitisk uro og usikkerhed om Brexit kan lavere vækst i Kina også ramme europæisk økonomi, påpeger Europa-Kommissionen.

Irland og Østeuropa er lyspunkter

Mens 2019 vækstmæssigt ser ud til at blive et halvsløjt år for mange vesteuropæiske lande, ser det noget mere positivt ud i den østlige del af unionen.

I Polen, Ungarn og Rumænien forventer Kommissionen, at væksten lander på den gode side af fire pct. i år.

Også Irland ser ud til at fortsætte den store økonomiske fremgang, som landet har oplevet de seneste år. Mens Kommissionen i foråret ventede, at Irlands økonomi ville vokse med 3,8 pct. i år, lyder forventningen nu på 5,6 pct.