Euroen sendt på rutsjetur af ECB-rygte

Euroen blev kortvarigt svækket overfor dollar, da det onsdag rygtedes, at Den Europæiske Centralbank, ECB, er klar til at sende 50 mia. euro i omløb om måneden fra marts 2015 og i 2016 i et forsøg på redde den europæiske økonomi.

Foto: THOMAS HODEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort efter bomben sprang, svækkedes euro til 1,1565 dollar pr. euro, men i løbet af ti minutter blev euroen igen styrket til en kurs på 1,1681, blot for igen at falde tilbage omkring 1,1594.

Det er Bloomberg News, der har ladet bomben falde. Og her binder man historien op på to embedsmænd fra ECB, der angiveligt har set en kladde af mødedokumenterne til mødet, der skal holdes senere onsdag.

For blot få år siden var det utænkeligt at sende flere euro i omløb, men nu ser det ud til, at ECB for første gang vil starte seddelpressen for at købe statsobligationer op.

Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, ser frem til, hvad ECB melder ud torsdag efter bankens månedlige rentemøde.

- Det helt afgørende vil være, om der sættes en slutdato på, eller om man siger "vi sprøjter bare ud, til det bliver bedre", siger Jacob Graven til Ritzau Finans,

ECB har forsøgt flere ting for afværge en truende deflationsspiral. Men indtil nu har intet af det virket.

Forbrugerpriserne i eurozonen faldt i december med 0,2 pct. sammenlignet med året før, så ECB er temmelig langt fra sit mål om en inflation på 2 pct.

Startes programmet allerede fra marts, vil det betyde, at der bliver sendt 1100 mia. euro i omløb.

- Lander vi på 1100 mia. euro, så er det mere end markedet venter. Og det vil føre til sigende aktiekurser, vurderer Jacob Graven.

Der er rentemøde i ECB torsdag, hvor det ventes, at centralbanken vil præsentere en stribe kvantitative lempelser.