Euro i topform efter 10 år

Efter flere år med nedtur har euroen de seneste uger i den grad spillet med musklerne. Euroen er blevet handlet på den højeste kurs nogensinde, netop som den 1. januar 2009 kunne fejre sin ti års fødselsdag.

Foto: Scanpix
Euroen har fået et voldsomt comeback som international møntfod de seneste måneder. Faktisk er euroen inden for de seneste dage blevet handlet på det højeste niveau nogensinde, hvis det måles over for en kurv af 24 forskellige valutaer.

Det er ikke bare over for dollaren, men også målt over for det britiske pund, den japanske yen, den svenske og norske krone plus stribevis af andre valutaer, at euroen nu står meget stærkt i kurs. Den udvikling er med til at trække den danske krone op i kurs til skade for vores hjemlige konkurrenceevne, beskæftigelse og velstand.

Det britiske pund er faktisk faldet så meget i kurs og alene med 13 procent i december, at det er meget tæt på at blive handlet 1:1 over for euroen. Fredag kostede det britiske pund således 7,74 kroner, mens den danske centralkurs over for euroen ver på 7,46 kroner.

Den stærke euro står i skarp kontrast til den udvikling, der fandt sted i de første år efter euroens fødsel. Dengang blev den kaldt for en »nedturs- og tabervaluta«, fordi den faldt til en rekordlav kurs over for den amerikanske dollar på bare 0,8225 dollar i efteråret 2000. Men siden er dollaren faldet så meget tilbage i kurs, at der hen over sommeren 2008 skulle betales hele 1,6 dollar for én euro, og i går var prisen på én euro tæt ved 1,40 dollar.

Det er især, fordi EU med Den Europæiske Centralbank (ECB) i spidsen nu har en højere rente end i både USA, Japan, Storbritannien, Schweiz, Sverige og flere andre lande, at udviklingen er gået den vej. ECB har nølet mere end centralbankerne fra andre lande og været meget længere om at sætte sin rente ned. Derfor er renten hos de 16 eurolande nu på 2,5 procent, mens USA og Japan til sammenligning har en kort rente helt nede omkring 0,0 procent.

Også Storbritannien har for første gang nogensinde nu en rente, der er lavere end hos ECB. Den britiske centralbank, Bank of England, sænkede så sent som 4. december sidste år renten voldsomt fra 3,0 til 2,0 procent, og renten ventes sat yderligere ned, når banken holder sit næste rentemøde på torsdag 8. januar. Her ventes renten sænket med 0,5 procentpoint til 1,50 procent, men dermed stopper det formentlig næppe.

Pund under pres
Storbritannien er nemlig særdeles hårdt ramt af den aktuelle penge- og finanskrise, og derfor regner de fleste med, at renten vil komme ned på bare 0,5 procent og måske også mindre endnu, hvilket allerede nu har været med til at sætte pundet under et betydeligt pres. Siden begyndelsen af oktober har Bank of England sænket renten markant fra fem procent til de nuværende to procent.Den økonomiske krise har altså indtil videre styrket euroen, men udvikler krisen sig i Europa mere alvorligt på sigt, vil det svække euroen igen. Så formentlig er den aktuelle styrke hos euroen noget forbigående, men dog en realitet netop som euroen 1. januar 2009 fyldte ti år, og Slovakiet som det 16. land meldte sig ind i euroklubben. Det var 1. januar 1999, at euroen blev official valuta for 12 lande, men siden har fire lande yderligere sluttet sig til. I de første tre år var euroen en elektronisk valuta. Det var først fra 1. januar 2002, at fysiske eurosedler og -mønter blev sat i omløb.