EU vil skærpe handelsforsvar mod prisdumping

EU-Kommissionen vil slå ned på unfair konkurrence med skærpede regler. Dansk Erhverv advarer mod højere told.

Jyrki Katainen Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet

EU-Kommissionen fastslår onsdag, at man hurtigt ønsker at styrke det såkaldte handelsforsvar. Det består af en række værktøjer, som kan tages i brug, hvis der er tegn på unfair konkurrence fra tredjelande.

Det kan eksempelvis være, at lande uden for EU giver statsstøtte til virksomheder, som dermed får en unfair fordel i konkurrencen med virksomheder i EU.

Det største problem er dog ifølge EU-Kommissionens næstformand med ansvar for job og vækst, Jyrki Katainen, at lande uden for EU kører med overproduktion på eksempelvis stål, som de sælger til underpris i EU.

»Vi skal være klar til at imødegå konsekvenserne af overkapacitet, der bredt er anerkendt som en kræft for verdenshandlen.«

»Kommissionen har gjort alt, hvad man kunne under nuværende lovgivning. Men det er ikke nok,« siger Jyrki Katainen.

Han fremhæver, at kommissionen allerede for tre år siden foreslog at skærpe reglerne, men de 28 EU-lande har hidtil ikke kunnet blive enige.

Striden står især om den såkaldte "lesser duty rule", der kan oversættes til lavere told-regel.

Den betyder i praksis, at EU pålægger lande en markant lavere told end eksempelvis USA i sager om overproduktion. Kommissionen vil gerne fjerne reglen, så man bedre kan forsvare europæiske virksomheder.

Nogle EU-lande er dog imod at indføre markant højere toldtakster på eksempelvis kinesisk stål.

Hos Dansk Erhverv advarer Kasper Ernest, der er chef for organisationens EU og international-afdeling, mod at droppe reglen om lavere told, fordi det skader frihandlen:

»I stedet for at indlede et våbenkapløb med USA og andre lande om, hvem der kan sætte den højeste anti-dumping told, så vi hellere en udbredelse af konceptet om lesser duty til hele WTO. Vi skal ikke falde tilbage til laveste fællesnævner,« siger Kasper Ernest.

I lyset af uenighederne blandt EU-landene lægger EU-Kommissionen nu op til et kompromis. Kommissionen foreslår, at man kun fjerner lavere told-regler i sager om "massiv overkapacitet", der fører til prisdumping.

»Vi håber, at det kan være et kompromis, som EU-landene kan blive enige om,« siger Jyrki Katainen.

Emnet skal diskuteres, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og lederne af de øvrige EU-lande torsdag og fredag mødes i Bruxelles.

/ritzau/