EU vil opruste markant mod hvidvaskning af penge

Skærpede krav til blandt andet banker skal gøre det lettere af opklare sager om skatteunddragelse.

epa03920493 (FILE) A file photon dated 07 June 2006 showing European Union flag pictured in front of the European Commission Building, the Berlaymond, in Brussels. The president of the European Union's executive warned on 23 October 2013 that it is about to run out of money, and called on the bloc's governments and parliament to bury the hatchet over planned budget changes. He has told European Parliament plenary in Strasbourg that the commission will no longer be able to make payments from November if it is not provided with an extra 2.7 billion euros (3.7 billion dollars). The shortfall is due to lower-than-expected revenue from EU import duties. EPA/OLIVIER HOSLET Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være sværere at være skattesvindler. Det er baggrunden for de markante skærpelser, som EUs finansministre fredag skal diskutere under et møde i Bruxelles. Det skriver Jyllands-Posten.

Som led i stramningen mod de lyssky pengestrømme vil alle banker, revisorer, advokater og ejendomsmæglere som noget nyt få pligt til at overvåge, om deres kunders penge stammer fra skatteunddragelse. Er det tilfældet, skal de indberette det til myndighederne.

Derudover skal alle, der opretter en bankkonto, kunne identificeres, ligesom alle pengeoverførsler skal indeholde oplysninger om betalingsmodtageren. Virksomheder vil med de nye regler desuden kunne idømmes bøde på ti procent af deres omsætning, hvis de bryder hvidvaskningsreglerne, skriver Jyllands-Posten.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kalder det nye EU-direktiv mod hvidvaskning »et meget vigtigt skridt«.

»Det betyder, at det bliver vanskeligere at gøre sorte penge hvide og at bruge pengene på en legitim måde. Dermed er det også med til at bremse den bagvedliggende kriminalitet,« siger hun til avisen.

Bagmandspolitiet forudser et gennembrud i kampen mod skattesnydere, da alle lande med de nye regler fremover skal gøre det strafbart at hvidvaske udbytte fra skattekriminalitet, ligesom de får pligt til at samarbejde med andre landes myndigheder i opklaringen af skattestraffesager.

»Det er helt nyt, og det er et kæmpe gennembrud,« siger vicestatsadvokat Per Fiig fra bagmandspolitiet til Jyllands-Posten. Han påpeger, at det med det nye direktiv ikke længere vil være muligt for lande som Luxembourg og Gibraltar, der er populære som skattely, at afvise at udlevere oplysninger til en straffesag i Danmark, fordi skattesnyd ikke er ulovligt i deres land.

De nye regler kommer til at gælde for de cirka 180 stater og jurisdiktioner, der er medlem af den mellemstatslige organisation FATF eller en af dens søsterorganisationer. Det er FATFs anbefalinger, som det nye EU-direktiv bygger på.

De nye regler vil desuden betyde, at for eksempel statsoverhoveder og regeringsmedlemmer skal sættes under skærpet overvågning. Det skal ifølge Jyllands-Posten ske med henblik på at forebygge korruption.