EU-udvalg godkender udspil om udstationerede arbejdere

Den danske model bliver blåstemplet i EU-Parlamentets fornyelse af direktiv, siger dansk parlamentariker.

Den danske model bliver blåstemplet i EU-Parlamentets fornyelse af direktiv, siger dansk parlamentariker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jon Nazca
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg har mandag vedtaget et udspil, der skal sikre bedre lønforhold for udstationerede arbejdere i unionen.

Dermed er EU kommet et skridt tættere på en aftale om at forny det udskældte udstationeringsdirektiv.

Det går blandt andet ud på at sikre lønmodtagere, der arbejder i andre EU-lande, samme lønpakke som de lokale lønmodtagere i det land, hvor de arbejder.

Afstemningen endte med et flertal på 32 stemmer for og 8 imod. 13 personer afstod fra at stemme.

Dermed ryger stafetten nu videre til det samlede parlament. Ved en samling i Strasbourg i Frankrig 26. oktober ventes det at stemme for.

Herefter skal det forhandles med EU's medlemslande.

Forslaget, der blev fremlagt af EU-Kommissionen i marts 2016, er en revision af de nuværende regler. Det var ikke alle, der tog lige godt imod forslaget.

Blandt andet fra dansk side lød bekymringen, at direktivet kunne trumfe den danske arbejdsmarkedsmodel og nationale ret til at fastsætte løn.

Folketinget og parlamenterne i ti andre lande gav et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen. Men kommissionen valgte alligevel at holde fast i udspillet.

Men dagens afstemning sikrer den danske model, påpeger den danske EU-parlamentariker Ole Christensen (S), der er medlem af beskæftigelsesudvalget.

»Det er slået helt fast ved direktivet, at det er national kompetence at fastsætte lønnen. Det kan man være helt tilfreds med fra dansk side.«

»Der står ganske enkelt, at det kan være enten ved lovgivning eller national praksis,« siger han.

En udstationeret arbejder er person, der bliver sendt ud af sin arbejdsgiver for at arbejde i en medlemsstat i en midlertidig periode.

I øjeblikket er udstationerede arbejdere omfattet af samme regler som lokale arbejdere ved eksempelvis sundhed og sikkerhed.

Arbejdsgiverne er ikke forpligtet til at betale en udstationeret arbejder mere end den fastsatte mindsteløn i værtslandet, som det ser ud nu.

Men ifølge udspillet bør udstationerede arbejdere være omfattet af de samme regler som de lokale, når det gælder aflønning også ved tillæg og bonusser.

»Jeg er meget tilfreds. Det er noget, der har været i gang i rigtig lang tid,« siger Christensen.

Desuden skal direktivet blandt andet også sikre bedre vilkår for udstationerede vikarer og arbejdere, der befinder sig i et andet land over en længere periode.

/ritzau/