EU tager ikke klimakampen seriøst

Både Greenpeace og WWF Verdensnaturfonden er ude med riven efter at EU-kommissionen præsenterede deres forslag til et forhandlingsudspil til FN’s klimakonference i København i dag.

Der er simpelthen ikke sat nok penge af til at bakke strategien op, og de 27 EU-lande stiller sig udenfor, mener Verdensnaturfonden WWF

- EU ydmyger sig selv med det her forslag. EU nægter fortsat at påtage sig ansvar og forpligtelser på klimaområdet. Der er absolut intet i forslaget, som resten af verdens ledere kan bruge til at komme nærmere en aftale i København, snarere tværtimod, siger John Nordbo, leder af WWF Verdensnaturfondens klimaprogram.

Verdensnaturfonden WWF tror, at det vil blive USA der vil gå i spidsen i klimakampen.

- Den vej er EU lige nu langt fra, fordi de har trængt sig selv op i en krog ved at nægte at betale og tage ansvar. EU spiller simpelthen hasard med klimaet og en aftale i København, siger John Nordbo.

Han bakkes op af Joris den Blanken EU-klima- og energichef fra miljøorganisationen Greenpeace.

- Kommissionen er kommet med en hæderlig grundplan, men har vist, at den ikke er i stand til at ramme målet og støtte med et troværdigt beløb for at forhindre en global klimakatastrofe, siger Joris den Blanken til Ritzau.

Greenpeace mener, at de rige lande bør støtte klimakampen i fattige lande og forskning i ren energi med 820 milliarder kroner om året fra 2020. Heraf bør EU give 186 milliarder, foruden det EU giver i forvejen, skriver Ritzau.

EU's stats- og regeringschefer tager EU-kommissionens forslag op på et topmøde i marts.