EU strammer garnet om kapitalfonde

EUs finansministre er blevet enige om nye regler, der skal sikre bedre kontrol med kapital- og hedgefonde, som i fremtiden skal have en licens i EU.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal fremover føres bedre tilsyn med de omstridte kapital- og hedgefonde.

Det er EUs finansministre efter lang tids diskussion blevet enige om på et møde i Luxembourg tirsdag. Det har længe været et ønske fra EUs side at føre bedre kontrol med fondene, der anses for at bære en del af ansvaret for den globale økonomiske krise, fordi de foretager meget risikable investeringer.


De nye regler betyder blandt andet, at europæiske kapital- og hedgefonde skal have en licens, hvis de vil drive forretning i EU fra 2013, mens udenlandske fonde kan få licensen fra 2015. Kontrollen med fondene har været en mærkesag for den danske regering, der i første omgang ønskede en strammere kontrol end de regler, der nu er enighed om. Alligevel er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tilfreds.

- Fra dansk side kan vi glæde os over, at en lang række af de danske krav er blevet opfyldt, siger Claus Hjort Frederiksen, der deltog i mødet. De danske bekymringer er blandt andet gået på, om de oplysninger, en fond skal offentliggøre, når den byder på et andet selskab, blev strenge nok.

Forhandlingerne om de nye regler har dog været præget af uenighed om, hvordan kontrollen skal udføres.

Specielt Storbritannien, der huser 80 procent af EU's kapital- og hedgefonde, har kæmpet imod for stramme tiltag af frygt for, at fondene i så fald vil flytte deres forretninger ud af landet. De nye regler kan først træde i kraft, når de er godkendt af Europaparlamentet. De har også været omstridt uden for EU, specielt i USA, hvor de er blevet kaldt for skjult protektionisme. Det afviser EU-kommissær for det indre marked, Michel Barnier.

- Robuste og klare nye regler, som styrker gennemsigtigheden, betyder, at der ikke sker forskelsbehandling, siger Barnier.

Enigheden mellem EU's ministre er vigtig for unionen, fordi der afholdes G20-topmøde i Sydkorea til november, hvor netop økonomisk kontrol og overvågning er på dagsordenen.

/ritzau/