EU-Parlament vil have omstridt ukrudtsmiddel udfaset

Ved udgangen af 2022 bør al brug af glyfosat være udfaset, siger netop vedtaget resolution i EU-Parlamentet.

Foto: VALENTYN OGIRENKO. Ved udgangen af 2022 bør al brug af glyfosat være udfaset, siger netop vedtaget resolution i EU-Parlamentet.
Læs mere
Fold sammen

EU-Parlamentet mener, at brugen af det populære glyfosat, der er aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup, bør blive udfaset inden udgangen af år 2022.

Det fremgår af en resolution fra parlamentet, der netop er blevet vedtaget med 355 stemmer for og 204 stemmer imod. 111 afstod fra at stemme under plenarsamlingen i Strasbourg tirsdag.

Den nuværende EU-godkendelse af glyfosat udløber i år. Men EU-Kommissionen har foreslået en forlængelse på 10 år.

Det forslag erklærer parlamentet sig uenigt i. Der bør være en plan for, hvordan glyfosat udfases, lyder det i resolutionen.

Dagens beslutning i parlamentet er ikke-bindende, men et forsøg på at præge debatten. Onsdag ventes EU-medlemslande at stemme om kommissionens forslag.

Stoffet glyfosat har længe været godkendt i EU, men er kommet i modvind de seneste år.

Blandt andet efter at Verdenssundhedsorganisationen WHO's kræftagentur, IARC, i 2015 udgav en rapport, der konkluderede, at stoffet sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Siden har EU's egne kemikalieagentur, ECHA, og fødevareragentur, EFSA, dog frikendt stoffet.

De modstridende ekspertvurderinger har ført til forskellige holdninger i medlemslandene i EU.

Sidste år lykkedes det ikke at opnå enighed om den foreslåede forlængelse. Det førte til en midlertidig forlængelse frem til 15. december i år.

/ritzau/