EU på vej med nyt krav: Stop kriminelle investorer på jagt efter gyldent visum

Her er det, du bør vide, før dagen for alvor begynder. Berlingske gransker erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen, og velkommen til en nyhedsdag, hvor storbanken Nordea og advokatfirmaet Bech-Bruun på ny er kommet i uføre. Desuden kan vi løfte sløret for en kæmpe børsnotering.

Vi begynder dog med konsekvenserne af en anden stor erhvervshistorie.

1
EU vil forhindre kriminelle investorers adgang til Europa

EU er på vej med et krav til medlemslandene om, at de skal foretage bedre og mere grundige sikkerhedstjek af rige investorer, der søger om et såkaldt gyldent visum. Baggrunden er, at EU advarer om, at ordningerne har banet vejen for hvidvask, korruption og organiseret kriminalitet.

Europa-Kommissionen vil onsdag afgive de første forslag til landene om, hvordan de skal beskytte sig mod ordningerne, hvor regeringer tilbyder rige investorer opholdstilladelse eller permanent opholdstilladelse mod at opnå store investeringer, skriver Finanacial Times.

Tiltagene kommer i kølvandet på en række højprofilerede sager om hvidvask, blandt andet sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial, hvor mistænkelige beløb af astronomisk størrelse strømmede gennem banken.

EUs råd til medlemslandene udkommer i en rapport, som ligeledes bliver publiceret onsdag, og hvori Europa-Kommissionen har undersøgt ordningerne, som er milliarder af euro værd, og som primært centrerer sig om Malta, Cypern og i Bulgarien.

Ordningerne tillader velhavere at »købe« et EU-pas, som blandt andet giver ret til fri bevægelighed inden for EU. Eksperter og organisationer har advaret om, at ordningerne åbner dørenen for kriminelle til Europa. I lande som Spanien og Portugal bliver der således givet kortere opholdstilladelse for store investeringer.

2
Bagmandspolitiet vil hive Nordea i retten

Vi springer videre til Finans, som kan fortælle, at Bagmandspolitiets efterforskning af en stor hvidvasksag i den danske del af storbanken Nordea har taget en ny drejning.

Anklagemyndigheden er længe gået efter, at Nordea skal have en stor bøde. Finans erfarer, at bagmandspolitiet har ændret holdning og nu sigter mod at slæbe Nordea i retten.

Banken er ifølge Finans’ oplysninger villig til at erkende sig skyldig i at have overtrådt hvidvaskloven og betale en bøde for at lukke sagen.

Hvis det ender med en offentlig retssag, betyder det, at Nordeas snavsede vasketøj hænges til skue. En åben retsproces kan dog også give ridser i lakken hos bagmandspolitiet, idet Finans erfarer, at Nordea har indberettet flere af de mistænkelige hvidvaskforhold, som sagen handler om, til netop bagmandspolitiet.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Ny oplysning presser Bech-Bruun i udbyttesag

Advokatfirmaet Bech-Bruun rådgav tyske North Channel Bank samme år, som advokatfirmaet færdiggjorde en undersøgelse af udbyttesagen for Skatteministeriet. Det skriver Børsen.

Den tyske bank er af myndighederne mistænkt for at have spillet en central rolle i sagen om svindel med dansk udbytteskat for 12,7 milliarder kroner.

Det har hidtil været kendt, at Bech-Bruun rådgav North Channel Bank i 2014 og 2015. Nu oplyser advokatfirmaet til Børsen, at det også skete i april 2017, hvilket er tre til fire uger efter, at Bech-Bruun fik til opgave at foretage en advokatundersøgelse om svindel med udbytteskat for Skatteministeriet.

Oplysningen fra firmaet kommer på samme tid, hvor Advokatnævnet skal afgøre, om Bech-Bruun har været inhabil i at udarbejde advokatundersøgelsen.

4
Mærsk sigter efter kæmpe børsnotering i foråret

Vi runder af med historien om, at Danmark i april får et nyt stort børsnoteret selskab med en markedsværdi, der kan krydse 30 mia. kroner. Det sker, når det store borerigselskab Maersk Drilling bliver udskilt af A.P. Møller - Mærsk i en notering, der bliver en af de til dato største i Danmark. Hidtil har det været planen, at dette skulle ske på et tidspunkt i 2019, og ifølge Berlingskes oplysninger er det nu besluttet, at det skal ske umiddelbart efter den årlige generalforsamling, som vil finde sted 2. april.

Kilder oplyser, at planerne om at separere Maersk Drilling fra A.P. Møller - Mærsk stort set er faldet på plads. En række udfordringer er der fundet løsninger på, og det meste er nu klar til at udskille Maersk Drilling. Dermed er Mærsk-ledelsen næsten i mål med de mange frasalg, der har været en del af det strategiske skifte, som den danske virksomhed indledte i efteråret 2016.

Tankrederiet Maersk Tankers og olieselskabet Maersk Oil er allerede solgt fra. Med Maersk Drillings børsnotering mangler blot et salg af det mindre forsyningsselskab Maersk Supply Service.

Indtil videre har planen været, at noteringen skulle finde sted i løbet af 2019, og nu er en foreløbig dato fastsat. Planen er, at aktionærerne i A.P. Møller - Mærsk endeligt skal godkende noteringen af Maersk Drilling på generalforsamlingen 2. april. Der er tale om en formsag, idet Mærsk-familien sidder på mere end 50 pct. af stemmerne.

Tre forhold investorerne holder øje med

Her er tre forhold, som investeringøkonom i Nordnet Per Hansen har blikket rettet mod i dag.

  • Tirsdag formiddag præsenteres den tyske tillidsindikator, ZEW. Denne er ikke ligeså præcis som IFO, men giver et pejlemærke om stemningen i tysk økonomi.
  • Først på eftermiddagen offentliggør Johnson & Johnson regnskab for fjerde kvartal. Genmabs investorer vil søge efter salgstal for Darzalex.
  • Theresa May fremlagde mandag sin plan B i det britiske underhus. Der er endnu ikke for alvor kommet skred i de forhandlinger, som skal sikre en aftale i tide inden deadline for Brexit den 29. marts. Labour-lederen, Jeremy Corbyn, »åbner« op for en ny folkeafstemning om Brexit. Truslen herom kan muligvis få forhandlingerne på gled?

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder dykker tirsdag efter en nedjustering af prognosen for den globale økonomi fra Den Internationale Valutafond (IMF) samt opbremsning i den kinesiske økonomi, der blev bekræftet af BNP-data mandag.

Nikkei 225 -0,7
Topix -0,8
Hongkongs Hang Seng -1,1
China Shanghai Composite -1,0
China CSI 300 -1,2
Taiwan Taiex +0,1
Sydkoreas Kospi -0,5
Indiens BSE Sensex -0,5
Singapores STI -0,4
Sydney ASX 200 -0,5