EU-ministre provokeret af Geithner

USA's finansminister fik en blandet modtagelse blandt EU's finansministre

Den amerikanske finansminister Timothy Geithners (tv) ord falder ikke i god jord blandt hans europæiske kolleger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rafal Klimkiewicz
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Wroclaw: Det faldt ikke i ubetinget god jord, at USA's finansminister, Timothy Geithner, havde inviteret sig selv med til EU's uformelle økonomi- og finansministermøde og kom med både løftet pegefinger og gode råd.

Geithners korte visit ved begyndelsen af det to dage lange møde er udtryk for, at krisen i eurozonen også begynder at påvirke den amerikanske økonomi.

Men flere af de europæiske ministre følte sig tydeligvis provokeret af gæsten. Blandt andet efter at han udtrykte tvivl om europæernes vilje til at løse krisen.

- Det er klart, at det ligger inden for jeres økonomiske muligheder at løse de økonomiske problemer, I står over for. I skal bare vælge at gøre det, sagde Geithner ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Østrigs finansminister, Maria Fekter, stod efterfølgende for de mest kritiske bemærkninger.

- Jeg finder det besynderligt, at amerikanerne - som har betydeligt dårligere økonomiske nøgletal end eurozonen - skal fortælle os, hvad vi skal gøre. Og når vi så kommer med et forslag, siger de prompte nej, sagde Fekter efter mødet.

Hun henviste til et længe næret fransk ønske om at få indført en skat på finansielle transaktioner. En idé, som USA gentagne gange har afvist. Over for det står Geithners forslag om, at EU kan lade sig inspirere af USA's håndtering af finanskrisen i 2008.

Ud over debatten med Geithner benyttede de europæiske ministre fredagens møde til at forsøge at bilægge striden om en finsk-anført forsøg på at få Grækenland til at stille økonomisk sikkerhed for deres lån. Det spørgsmål er stadig uløst.

Til gengæld lykkedes det at nå til enighed om betingelserne for den såkaldte "sixpack", der skal give nye redskaber til at overvåge og straffe lande med økonomiske problemer. Mødet fortsætter lørdag.