EU-lande kæmper mod skattely og mod hinanden

Det har været kendt og kritiseret i årtier, at der er strøet skattely ud over hele verden. Problemet med at bekæmpe dem er, at det er op til de enkelte landes lovgivning, og flere europæiske lande har uanfægtet opretholdt muligheder for at hemmeligholde pengestrømme og opnå lempelig skat.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alejandro Bolivar
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens europæiske statsledere som Angela Merkel, François Hollande og Lars Løkke Rasmussen i øjeblikket tordner mod skatteunddragelse, er der tilsyneladende ikke sket særligt meget over de seneste årtier – selv om fænomenet har været velkendt.

Hvert land rundt om i Europa er nemlig så styret af egne interesser, at det er svært at dæmme op for i samlet flok, vurderer adskillige eksperter på området i kølvandet på det massive læk af papirer om skattetænkning i advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Sideløbende med kritikken af, at virksomheder og individer forkæles med gode skatteforhold, er det nemlig også forudsætningen for at tiltrække og fastholde virksomheder, der genererer arbejdspladser og – trods alt – skatteindtægter til det pågældende land.

»Alle EU-lande vil gerne selv kunne bestemme, hvordan de indretter deres skatte­system. UK er et godt eksempel, fordi de harcelerer mod Google, og samtidig slår de sig op på, at de vil være det mest attraktive land at drive forretning i. Skattetankerne er gode hos alle, men når det kommer til stykket, er landene alligevel i en konkurrence, hvor der er forskellige måder at indrette sit skattesystem på og agendaer om at tiltrække arbejdspladser,« siger Michael Tell, der er lektor på CBS og ekspert i dansk og international skatteret.

Han bakkes op af partner i Deloitte, Niklas Bjerggaard Andersen, der ser en modsatrettet adfærd i kampen mod skattely.

»Der er fokus på det internationalt fra både EU, OECD, politikere og interesse­organisationers side, hvor man forsøger at komme skattely til livs. Det kan naturligvis vække irritation, hvis enkelte lande forsøger at tiltrække investeringer og penge ved særligt fordelagtige regler og bankhemmelighed med videre. Men omvendt gælder det jo, at de enkelte lande er suveræne, så det er hvert enkelt land, der fastsætter landets regler.«

»Skattelovgivning er som sådan ikke en del af EU-retten, som er harmoniseret. Det er op til hvert enkelt land selv at bestemme, hvordan landets skattelovgivning skal struktureres. Men de enkelte EU-lande skal selvfølgelig overholde EUs grundprincipper, når de udøver deres skattekompetencer,« siger han.

Det samme påpeger EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

»Når det drejer sig om individuel skat, kommer det jo an på det enkelte medlemsland, som i mange tilfælde har suverænitet i forhold til skat,« siger hun.

Men kommissæren opfordrer til selvrangsagelse i de enkelte lande i forhold til at sørge for, at alle betaler deres skat.

Margrethe Vestager ser dog optimistisk på, at forholdsvis ny lovgivning trækker forholdene i den rigtige retning.

»Det er ikke så kendt, at vi har gennemført lovgivning om automatisk indberetning af personlig indkomst, og det gør det alt andet lige sværere at bringe penge, som har været skjult, ind i Europa. Og det vil igen bevirke, at tilskyndelsen til at gemme penge væk falder,« siger hun.

Blandt flere af de danske EU-parlamentarikere er der enighed om, at EU-Kommissionen blokerer for at gøre op med skattely.

Margrete Auken (SF) mener, at pilen peger direkte på Kommissionens formand Jean Claude Juncker, som tidligere har været i søgelyset for at være arkitekten bag Luxembourgs skattepolitik og dermed skattely.

Efter den seneste Panama-skandale kalder Margrete Auken det »bemærkelsesværdigt, at EU-Kommissionens formand Jean Claude Juncker slet ikke har sagt et pip i forbindelse med Panama Papers«.

»Vi taler om verdens største afsløring af skattesvindel globalt og i EU, og så undlader EUs formandsskab at udtale sig. Juncker var jo statsminister i EUs skatteparadis, Luxembourg, i hele 18 år, og han synes givetvis ikke, det er sjovt det her,« siger Margrethe Auken, som mener, at Kommissionens forslag er for uambitiøse.

Jean Claude Juncker har hidtil afvist, at han som forhenværende statsleder skulle være ansvarlig for den skattespekulation, der har fundet sted i Luxembourg. Tværtimod slog han i 2014 fast, at EU-Kommissionen ville bekæmpe skatteunddragelse og skatte­svig.

Jesper Kofod (S), der står i spidsen for Europa-Parlamentets arbejde mod skattesvindel, mener dog stadig den dag i dag, at de enkelte EU-lande er præget af »utilstrækkelige regler« og »en lukkethed«.

»Mange ineffektive skatteregler har gjort, at skattely findes i større eller mindre grad også i Europa. Det, mener jeg, EU skal have løst,« siger Jeppe Kofod.

Han mener, at det er helt afgørende at se på, om lovgivningen i de enkelte lande er med til at fremme skattely. Særligt vigtigt er det, mener han, at de offentlige skattemyndigheder får nogle flere redskaber til at bekæmpe skattely.

Det kan eksempelvis ske ved, at multina­tionale selskaber bliver forpligtet til offentligt at opgøre, hvor meget de tjener i hvert enkelt land på samme måde, som man har gjort i den finansielle sektor siden 2014, forklarer han.

»Vi kæmper for, at særlige skatteaftaler skal gælde for alle og udveksles med alle 28 EU-lande. Hvis Luxembourg laver en aftale, skal det bekendtgøres til alle lande, så det er en aftale, alle kan gøre brug af,« siger Jeppe Kofod.