EU-lande holder på pengepungen

Regeringerne i EU-landene ønsker en "disciplineret" økonomi for unionen og barberer flere milliarder af Europakommissionens forslag til 2010-budgettet.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Mens krisen i økonomien suger enorme pengebeløb ud af anstrengte statskasser over hele Europa, enedes EU-medlemslandene fredag enstemmigt om et "disciplineret" forslag til næste års budget i unionen af de 27 stater.

Landene strammer i øjeblikket livremmen ind, mens arbejdsløsheden skyder i vejret, skatteindtægter går tabt og dønningerne lægger sig efter en serie vækst- og bankpakker, der koster det hvide ud af øjnene.

Blandt andet derfor ønsker regeringerne at køre EU-økonomien i strammere tøjler end Europakommissionen, som lancerede et mere lempeligt budgetforslag i foråret med udgifter for godt 1032 milliarder kroner.

Medlemslandene - som betaler hele gildet, da EU ikke selv har ret til at opkræve skatter - håber at barbere det beløb med knap fem milliarder kroner.

Det svenske EU-formandskab kalder budgettet for "afbalanceret" og understreger, at det stimulerer økonomisk genopretning, vækst og beskæftigelse. Mere konkret indebærer det flere penge til forskning, infrastruktur og uddannelse, lyder det.

Forslaget går nu videre til Europaparlamentet, som gransker det efter sommerferien og formentlig ønsker endnu flere penge på budgettet.

EU-budgettet for 2010 forventes endeligt vedtaget til december.

/ritzau/