EU-Kommissionen ser skyer i horisonten for dansk økonomi

EU-Kommissionens sommerrapport om landenes økonomi advarer om, at en handelskrig vil ramme Danmark hårdt.

Det er netop privatforbruget, som EU-Kommissionen tror vil drive det fortsatte opsving i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Set på de brede linjer går det godt i Danmark, og der kan forventes fortsat pæne vækstrater i økonomien. Men en handelskrig eller svaghed i eksportmarkedet kan stikke en kæp i hjulet på udviklingen.

Det skriver EU-Kommissionen i sin sommerrapport over medlemslandenes økonomier.

»Risici mod udsigterne er ved at samle sig. Som en lille, åben økonomi med en stor shippingsektor vil friktion i verdenshandlen have store, negative konsekvenser for dansk eksport og investering,« skriver EU-Kommissionen i sin rapport.

Generelt kan de nuværende positive udsigter hurtigt ændre sig, anfører kommissionen.

»Nedadgående tillidsindikatorer og svagere udsigter for Danmarks eksportmarkeder ramme hurtigt dansk eksport og investeringer«, skriver kommissionen.

Generelt er begge dele dog fortsat blot risici, og EU-Kommissionen forventer, at dansk økonomi vil fortsætte det opsving, den har været i i flere år.

EU-Kommissionen forventer, at Danmarks bnp-vækst vil aftage til 1,6 og 1,8 procent i 2018 og 2019 efter en vækst på 2,3 procent i 2017. I 2017 var væksten dog positivt hjulpet af et stort salg i medicinalsektoren.

»Bnp-væksten i første kvartal var noget svagere end forventet. Eksport i servicesektoren trak den økonomiske vækst ned på trods af stigende verdenshandel og stærk økonomisk vækst i Danmarks største eksportmarkedet.«

»Modsat var privatforbruget stærkere end forventet,« skriver EU-Kommissionen.

Det er netop privatforbruget, som EU-Kommissionen tror vil drive det fortsatte opsving i Danmark.

»Privatforbruget forventes at hjælpe med at fastholde opsvinget.«

»Hjulpet af stigende huspriser forventes byggeriet at være en vigtig drivkraft for investeringer i 2018 og 2019«, skriver EU-Kommissionen.

Inflationen ses ligge på moderate 0,9 procent i 2018 og 1,5 procent i 2019.

/ritzau/