EU-Kommissionen giver Frankrig længere snor - igen

Frankrig får to ekstra år - til 2017 - til at leve op til EUs budgetkrav. Nye krav til Frankrigs 2015-budget er også i den milde ende. Italiens indsats for at nedbringe underskud blåstemplet.

Læs mere
Fold sammen

BRUXELLES: Højst overraskende valgte EU-Kommissionen onsdag eftermiddag at fælde dom over Frankrig, Italien og Belgien, der i efteråret fik indtil marts til at få sat gang i yderligere reformer, som kan nedbringe de voldsomme offentlige underskud.

Og »dommen«, som ellers først var ventet på fredag, er mild over alle tre lande. Ingen får bøder, og Italien og Belgiens indsats er blevet blåstemplet, mens »den mest komplicerede sag«, som kommissær Valdis Dombrovskis på et hasteindkaldt pressemøde kalder Frankrig, også slipper billigt.

Frankrig får yderligere to år til at nedbringe sit offentlige underskud til de maksimalt tre procent af bruttonationalproduktet, som EU-reglerne kræver. Dermed skal det først ske i 2017 mod tidligere i 2015, som ville blive umuligt for Frankrig at nå. Det franske underskud ser ud til at blive over fire procent i år.

I 2015 kræver EU-Kommissionen, at Frankrig sænker det afgørende strukturelle underskud med 0,5 procent mod 0,3 procent i det eksisterende franske budget. Den »strukturelle indsats« er afgørende, fordi det er et mål for tiltag med en varig effekt år efter år.

Det må dog siges at være en mild skærpelse, som Frankrig bør kunne nå. Men Dombrovskis afviser, at Kommissionen er for »mild« over for Frankrig.

»Frankrig er nødt til at gøre mere, og det er derfor der er nye krav til Frankrig. Man kan ikke sammenligne med Grækenland, som er ude af stand til at finansiere sig selv på markederne,« svarer Dombrovskis på et spørgsmål om, hvorfor kursen er mild over for Frankrig, men hård over for Grækenland.

Den franske regering har netop gennemtvunget en reformpakke uden afstemning i det franske parlament ved at benytte en omdiskuteret procedure, som tillader det. I præsident François Hollandes socialistparti er der nemlig så stor modstand mod yderligere sparetiltag, at venstrefløjen i partiet nægter at stemme for reformerne.

EU-Kommissionen vil til maj vurdere, om Frankrig har taget tilstrækkelige yderligere tiltag.