EU-kommissær skal svare på spørgsmål om USAs fremfærd

Er det i orden, at USA kræver, at europæiske virksomheder skal leve op til de skrappe amerikanske regler for samhandel med ”kritiske regimer”. Det vil Venstre have EUs handelskommissær til at svare på.

»Det er noget, der er meget svært at gøre noget ved, selvom problemet presser på hos de danske virksomheder. I sidste ende er det noget, der skal løses i regi af frihandelsorganisationen WTO, men det er en meget langstrakt proces. Indtil videre er amerikanerne sluppet afsted med det, og vi har ingen eksempler på, at der er blevet prøvet sager, nogen steder,« siger Morten Løkkegaard.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Løkkegaard, medlem af Europaparlamentet for Venstre, vil have EUs handelskommissær Karel De Gucht til at svarer på om amerikanernes fremfærd over for danske og andre europæiske virksomheder, når det gælder overholdelse af amerikanske eksportkontrolregler og sanktioner, er i orden.

»Det er jo ikke en ny sag, men ikke mindre påfaldende af den grund. Det er strengt, at USA på den måde dikterer vilkårene for, hvordan danske og europæiske virksomheder skal agere. Tænk, hvis vi gjorde det samme. Derfor vil jeg nu spørge kommissæren, om den her tolkning af de amerikanske regler er i orden, og så må vi jo se, hvad kommissæren svarer,« siger Morten Løkkegaard.

Samtidig mener han, at det gør ønsket om en amerikansk-europæisk frihandelsaftale endnu mere vigtig.

»Det er noget, vi har arbejdet for længe, så timingsmæssigt er det meget relevant at spørgsmålet kommer op nu,« siger Morten Løkkegaard.

Ifølge Morten Løkkegaard skal danske virksomheder dog ikke have alt for store forventninger til, at problemerne med de amerikanske eksport- og sanktionskrav bliver løst foreløbig.

»Det er noget, der er meget svært at gøre noget ved, selvom problemet presser på hos de danske virksomheder. I sidste ende er det noget, der skal løses i regi af frihandelsorganisationen WTO, men det er en meget langstrakt proces. Indtil videre er amerikanerne sluppet afsted med det, og vi har ingen eksempler på, at der er blevet prøvet sager, nogen steder,« siger Morten Løkkegaard