EU-kommissær: Forbrugerne er sikret med ny handelsaftale

Den udskældte handelsaftale mellem EU og USA går ikke ud over forbrugernes rettigheder, lyder det fra EUs handelskommissær. Tværtimod løfter den privatøkonomien, mener Kristian Jensen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mødes med EU's handelskommissær Cecilia Malström i forbindelse med en stor konference om handelsaftalen mellem EU og USA (TTIP) fredag den 11. september 2015 i Udenrigsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flygtningestrømme og den økonomiske krise i Grækenland har sat sig tungt på dagsordenen i EU sommeren over, lurer en kontroversiel milliardaftale om handel med USA i kulissen.

Aftalen, der ventes at indbringe EU-landene milliarder af kroner i eksportindtægter, går lige nu ind i sin afgørende fase. Men handelspagten Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) møder massiv kritik for at åbne for usikre fødevarer og farlige kemikalier på det europæiske marked.

Men sådan kommer det under ingen omstændigheder til at gå, forsikrer EUs handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, på et møde med udenrigsminister Kristian Jensen (V) fredag.

»Der bliver ikke slækket på love eller standarder i forhold til forbrugersikkerhed og miljø i de her aftaler. Men vi taler om tekniske standarder. I dag skal man for eksempel teste og godkende varer i både EU og USA, inden de kan sendes på markedet. Der kan vi måske samarbejde,« siger hun og understreger:

»Vi kommer ikke til at dele standarder på miljø, sundhed og forbrugerrettigheder,« siger Cecilia Malmström.

Trods forsikringen fra kommissæren får TTIP hård kritik fra Enhedslistens Finn Sørensen (Ø), der er medlem af Folketingets Europaudvalg.

»Forbruger- og miljøbeskyttelse vil blive underlagt hensynet til markedsmekanismerne. Det realistiske scenarie med amerikanerne er, at de har lavere standarder, og så vi vil jo selv medvirke til at sænke standarderne, hvis vi indgår en aftale. Og det er bestemt ikke en god idé,« siger han.

Men bekymringen fra Finn Sørensen og andre kritikere vinder meget lidt indpas hos udenrigsminister Kristian Jensen. Han mener, at den nye aftale giver en økonomisk gevinst til forbrugerne som følge af den øgede konkurrence.

»Aftalen vil være positiv for forbrugerne. Et øget udbud af varer, bedre produktivitet og skarpere konkurrence på priser vil give en europæisk familie 4.000 kroner mere til rådighed om året,« siger udenrigsministeren.

Handelsaftalen skulle efter planen landes i slutningen af året, men er ifølge flere medier udskudt til midten af næste år.