EU gør kort proces i PSO-spørgsmålet

EU-kommissionen sætter nu en streg under, at den danske PSO-støtte ikke flugter med EUs regler på området. Interesseorganisationer vil have en hurtig afklaring, der ikke forfordeler udlandet.

Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev i dag føjet endnu et »nej« til historien om den danske PSO-afgift.

Allerede i juni kunne Berlingske Business fortælle, at EU-kommissionen rejste tvivl om, hvorvidt den danske PSO-støtte er lovlig. Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) tog dengang kontakt til EU og erklærede sig uenig i kommissionens anklager, men lige lidt har det tilsyneladende hjulpet. I dag har kommissionen nemlig slået fast, at man på trods af ministerens modstand stadig finder PSO-ordningen problematisk. Det har Rasmus Helveg Petersen taget til sig.

»Sagen har skabt usikkerhed blandt både virksomheder og borgere om afregningspriser på el og om de lempelser af PSO’en vi gennemførte i vækstaftalen. Den usikkerhed kan vi ikke leve med. Jeg vil derfor personligt følge op over for konkurrencekommissær Almunia, så vi hurtigst muligt kan finde en stabil løsning”, udtaler klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen i en pressemeddelelse.

Strid om udenlandsk støtte

PSO-afgiften betales af danske virksomheder og privatpersoner og går til at støtte den grønne omstilling i Danmark. Afgiften har næsten 20 år på bagen, men som led i et større eftersyn af det europæiske elmarked har kommissionen stillet spørgsmålstegn ved en række landes støtteordninger - og altså også den danske. Kernen i striden er, at indtægterne fra PSO-afgiften kun går til el, der er produceret i Danmark. El fra svensk vandkraft eller engelsk vindkraft får altså ikke del i de danske støttekroner, og den går altså ikke, mener kommissionen.

»Det kan blive meget alvorligt. Det kan betyde, at vi skal ændre hele det grundlæggende støttesystem, vi har. Og det sker i en tid, hvor det er begyndt at blive politisk betændt, hvor mange penge vi skal kaste efter investeringerne i vedvarende energi,« sagde Bent Ole Gram Mortensen, professor i energiret ved Syddansk Universitet, til Berlingske tilbage i juni.

Hurtig afklaring med proportioner

Udover at det relaterer sig til den manglende støtte til udenlandsk produceret el, er der ingen uden for de to myndigheder, der ved, hvad kommissionen mere konkret er utilfredse med. EU har allerede henvendt sig til en række andre medlemslande, hvor man som løsning på problemet har lavet en række småjusteringer. Adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, ved heller ikke konkret, hvad kommissionen er utilfreds med, men ligegyldigt hvilken ændringer, som man ender med at foretage, skal de være proportionelle med andre landes ordninger.

»Det fair nok, at kommissionen kigger på de nationale støtteordninger og ser, om vi kan få en bedre sammenhæng i markedet. Men hvis udenlandske producenter skal have støtte i Danmark, så regner vi med, at danske selskaber også får adgang til andre landes støttesystemer,« siger han.

PSO-afgiften går som ovenfor nævnt til den grønne sektor, og fra vindmølleindustrien lyder en bøn klima- og energiministeren: Vi vil have en hurtig afklaring. »Hvis der er et problem med EU-kommissionen, så må man finde en løsning. Jeg er enig med ministeren i, at den skal være hurtig, og så er det vigtigt for os, at den ikke kommer til at stå i vejen for nogle af de fremtidige ændringer i vores energisystem,« siger administrerende direktør i brancheforeningen, Jan Serup Hylleberg.