EU giver Danmarks klimareduktion fuld skrue

Bønder, boliger og biler skal reducere deres udledning af drivhusgasser med 39 pct. frem mod 2030. Dermed giver EU-kommissionen Danmark tæt på fuld skrue i besparelsesmål.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske erfarer fra flere kilder, at EU-kommissionen har vedtaget et reduktionsmål for den såkalde »ikke kvotebelagte sektor« i Danmark på 39 pct. Sektoren i Danmark dækker transporten og landbruget samt cirka halvdelen af den danske bygningsmasse.

Der var i forvejen lagt et loft på kravet på 40 pct, og dermed kommer kommissionens krav til Danmark noget nært til at toppe rammen.

EU-kommissionen har vurderet besparelseskravene ud fra de enkelte landes velstand, og da Danmark har et højt BNP per indbygger, var det i forvejen ventet, at Danmark ville komme meget tæt på de 40 pct. Det er europæiske stats- og regeringschefer, der vedtaget denne måde at fordele byrden på.

Målet har været ventet med spænding, fordi Danmark allerede har gennemført store reduktioner i udledningen af drivhusgasser, og derfor vil et yderligere krav om reduktioner blive ganske omkostningstungt. Særligt landbruget frygter for, hvad de nye reduktionskrav vil komme til at betyde, og interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer vurderer, at det vil koste 25 pct. af den danske mælkeproduktion, 50 pct. af okseproduktionen og 14 pct. af svineproduktionen, hvis man skal leve op til de forventede krav fra EU-Kommissionen.

»Vi venter udspillet med stor bekymring, gru og spænding. Vi har præsteret på klimafronten i mange år, og vi er sådan set duksen i klassen. Vi mener ikke, at det kan være meningen, at EU vil straffe duksen, for det kan resultere i, at produktion rykker til et af de andre lande i unionen,« udtalte viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, i dagens Berlingske Business.

På grund af landbrugets udfordringer, ventes det, at transport- og boligsektoren vil skulle bære en støtte del af reduktionerne end landbruget, men hvad den endelige fordeling bliver, ved vi ikke endnu. Dette facit afventer såvel nationale som internationale forhandlinger.