EU-forslag om mindsteløn blødes op efter danske protester

Fagbevægelsen og regeringen glæder sig over opblødning i EU-forslag om fælles mindsteløn.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forslag fra EU-Kommissionen om at fastsætte mindstelønninger i hele Europa bliver nu blødt op. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Det sker efter pres fra blandt andet Danmark, hvor både regeringen og fagbevægelsen har kæmpet mod forslaget fra EU-Kommissionen.

Det er sket med argumentet om, at parterne - arbejdsgivere og lønmodtagere - siden 1899 selv har aftalt sig frem til løsninger, herunder lønniveau, uden politisk indblanding.

Og denne danske model skal altså alligevel fortsat håndtere lønspørgsmål, siger den ansvarlige EU-kommissær.

»Vi har fundet en løsning, for vi ønsker ikke at underminere den særlige måde, man aftaler løn på i Danmark,« siger beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen.

»Det vil blive skrevet ind i forslaget, at det er op til medlemsstaterne selv at bestemme, hvordan de fastsætter lønninger. Og det skal gøres klarere i vores udspil, så der ikke er nogen fortolkningsmuligheder.«

Målet er stadig et tværeuropæisk princip om lige løn for lige arbejde for at "sikre fairness i fællesmarkedet og bekæmpe social dumping", siger Thyssen.

Fra dansk side har kræfter som LO, der er hovedorganisation for 18 fagforbund, og Venstre klart advaret mod EU-tiltag på lønområdet.

»Jeg er glad for, at hun alligevel ikke vil underløbe den danske model« siger Troels Lund Poulsen (V).

Forslaget om mindsteløn er en del af et stort udspil til en social søjle i EU, der skal fremlægges endeligt til foråret.

Søjlen bygger på 20 principper om blandt andet løn, lediges rettigheder, socialhjælp og sygebehandling. Men det er områder, som danske politikere og organisationer advarer EU mod at gå ind på.

Arne Grevsen, der er næstformand i LO, er glad for, at lønforhandlingerne bliver i Danmark.

»I Danmark fastlægger vi lønnen ved, at arbejdsmarkedets parter forhandler den,« siger han til Ritzau.

»Det skal EU eller andre sådan set ikke blande sig i, for det har vist sig gennem 100 år at være en ganske god model. Det har givet os velfærd, og det har givet os nogle gode lønninger.«