EU-forslag kan afvæbne Skat i opgør om skattely

Et forslag fra Europa-Kommissionen, der skal bremse aggressiv skattetænkning, kan paradoksalt nok afvæbne Skat i et milliardopgør med selskaber og kapitalfonde.

På paradoksal vis kan Europa-Kommissionens lovforslag blive problematisk for Skat, vurderer Søren Jesper Hansen fra revisionshuset PWC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa-Kommissionen vil med et nyt lovforslag forsøge at bremse aggressiv skattetænkning. Lovforslaget kan kaste grus i Skats retsopgør med kapitalfonde og multinationale selskaber, der har opkøbt danske selskaber. Det skriver Jyllands-Posten.

Flere eksperter vurderer ifølge avisen, at det nye lovforslag kan underminere et af Skats hovedargumenter i en række verserende retssager mod ejere bag danske selskaber, hvor udbytter føres til skattelylande gennem skuffeselskaber i andre lande. Ifølge Skat udløser det skattebetaling i Danmark, mens selskaberne hævder, at pengene i henhold til EU-regler er skattefri.

Europa-Kommissionen vil have vedtaget, at arrangementer med skuffeselskaber i udlandet, der kun er oprettet med skattetænkning for øje, ikke giver skattefrihed.

På paradoksal vis kan lovforslaget blive problematisk for Skat, vurderer Søren Jesper Hansen, skattepartner i revisionshuset PWC, over for Jyllands-Posten:

»Skatteyderne vil formentlig bruge som argument, at grunden til, at Kommissionen foreslår dette nu, er, at det ikke har været gældende indtil nu. Ud fra en teknisk, juridisk analyse vil det være svært for Skat at argumentere imod det«.

Jakob Bundgaard, adjungeret professor på Aarhus Universitet og direktør i det private rådgivningsfirma Corit Advisory, tilføjer:

»Personligt hælder jeg mest til selskabernes standpunkt, at der ikke er noget at komme efter for myndighederne, for så skulle man have indskrevet det her i 1990, da reglerne blev lavet«.

Skatteministeriet oplyser i en skriftlig kommentar til avisen:

»Skat har gennem en årrække haft fokus på multinationale selskaber og kapitalfondes overtagelse af danske virksomheder. I dette sagskompleks har Skat gjort gældende, at en række danske selskaber er indeholdelsespligtige af kildeskat på udbytter og renter, der sendes til deres udenlandske ejere. Indeholdelsespligten begrundes med, at det modtagende selskab i udlandet ikke er den retmæssige ejer af udbyttet eller renten, fordi betalingerne strømmer igennem og videre til de bagvedliggende ejere i skattely«.

Skat har rejst sager mod mindst 16 selskaber med skattekrav på cirka fem milliarder kroner.