EU anklager otte banker for snyd med statsobligationer

EUs konkurrencemyndigheder mener, at otte banker har koordineret handler med statsobligationer.

EUs konkurrencemyndigheder mener, at otte banker har koordineret handler med statsobligationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Otte europæiske banker har brudt EUs konkurrencelovgivning ved at koordinere handel med statsobligationer i perioden 2007-2012.

Det vurderer EU-Kommissionens konkurrencemyndigheder, der har taget det første skridt til at indlede en sag mod bankerne.

Koordineringen skal være sket for at mindske konkurrence, når der skulle købes og handles europæiske statsobligationer.

»Handlere ansat i de otte banker udvekslede forretningshemmeligheder og koordinerede handelsstrategier,« skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

»Disse kontakter er foregået hovedsageligt - men ikke eksklusivt - i online chatfora.«

De otte banker har torsdag fået et klageskrift fra EU-Kommissionen, hvor den kommer med sin foreløbige redegørelse i sagen.

»Hvis kommissionens foreløbige opfattelse bliver bekræftet, vil sådanne handlinger være i strid med EU-lov, der forbyder konkurrenceforvridende handlinger - så som prisaftaler,« skriver EU-Kommissionen.

Kommissionen understreger, at mistanken retter sig mod otte specifikke banker. Kommissionen mener, at konkurrenceforvridende adfærd ikke er et generelt problem, når det kommer til handel med europæiske statsobligationer.

Kommissionen sætter ikke navn på de otte banker.

Hvis bankerne har koordineret priser vil det langt fra være første gang, at finansverdenen er ramt af den type skandale.

Efter finanskrisen rullede en lang stribe sager, hvor nogle af verdens største banker havde manipuleret både valutamarkedet og toneangivende renter.

For sidstnævnte var Libor-skandalen den største. Her manipulerede blandt andre UBS, Barclays og Deutsche Bank referencerenten Libor - London Interbank Overnight Rate.

Libor blev brugt til at sætte prisen på finansielle instrumenter og værdipapirer for milliarder og atter milliarder dollar. Manipulationen har derfor kostet kunder og investorer enorme summer.

En lang række banker indgik efterfølgende bekostelige forlig i sagen.

/ritzau/