Et magisk ord for dansk økonomi

Danskerne kan få både større velstand og bedre og mindre stresset arbejde, hvis produktiviteten herhjemme øges over de kommende år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lyder umiddelbart lidt teknisk og snørklet, at Danmark skal forsøge at »få en bedre produktivitet.« Men produktivitet er en uhyre vigtig størrelse, der nærmest kan forgylde Danmark med et snuptag, hvis den øges.

Vi kan godt blive rigere ved at knokle mere og i flere timer. Men øges produktiviteten, så bliver vi rigere - uden at arbejde mere, fordi det hele udføres lidt smartere og bedre end før.

Det kan eksempelvis ske, hvis ny teknologi tages i brug, eller flere får en bedre uddannelse end før. Men også hvis arbejdskraften bliver bedre organiseret og mere motiveret for at yde deres bedste.

Mere konkurrencepres, lavere skatter og mindre regulerende lovgivning - for blot at nævne noget - kan også øge produktiviteten. Sættes selskabsskatten eksempelvis ned, vil det få erhvervslivet til at investere mere i den sidste nye teknologi, som ofte skubber produktiviteten hastigt i vejret.

Mere effektive virksomheder får ofte mange til at tænke på højere arbejdstempo, mere stress og jag, hvor den enkelte skal løber hurtigere. Men teknologiske fremskridt gør det nærmest stik modsatte og sætter skub i smarte løsninger, så vi skaber flere værdi, nemmere og enklere end før.

Højere produktivitet er derfor ikke alene en smutvej til større velstand. Det er også med til at gøre livet lettere, hverdagen mindre stresset og virksomhederne mere konkurrencedygtige, så de ikke behøver spare stort.

Udretter mirakler

Et af de steder, hvor produktivitetens mirakler er mest synlige, er inden for landbruget. Her kan én landmand i dag trykke på en knap, og dermed få udført arbejde, som tidligere ville kræve en hel dags hårdt fysisk slid og slæb, med mange tunge løft og masser af sved på panden.

Men samme udvikling finder sted inden for stort set alle andre dele af dansk erhvervsliv. Vi bliver langsomt lidt mere effektiv, år efter år.

Automatisering har til formål at erstatte arbejdskraft med maskiner, hvorfor det på kort sigt kan skabe større arbejdsløshed.

Men på længere sigt er højere produktivitet noget, der styrker konkurrenceevnen og en forudsætning for, at vi kan fastholde arbejdspladser i Danmark.

Lønomkostninger for især ufaglærte er fortsat den hyppigste grund til, at virksomheder flytter produktion og arbejdspladser til udlandet. Da automatisering er en direkte måde at mindske manuelt arbejde i produktionen, er det særdeles interessant for beskæftigelsen herhjemme, hvis den kan fremmes.

Øget produktivitet, er og bliver den vigtigste kilde til større velstand. Derfor er Danmark dømt til at sakke mere og mere bagud i forhold til andre lande, hvis ikke produktiviteten øges over de kommende år.

Produktiviteten viser hvor store værdier, de beskæftigede frembringer, og dermed hvor meget velstand der skabes herhjemme.