Et job er altafgørende

Chris Day har læst både bachelor og master på CBS, og han mener, at udsigten til et job er helt essentiel, hvis vi skal have de internationale studerende til at blive.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag har Chris Day boet i Danmark i syv år, men havde man for ti år siden sagt til ham, at han sad med kone og børn i København i dag, ville han have kaldt dig skør.

»Jeg har aldrig set mig selv som en person, der skulle bo i udlandet. Jeg er londoner og kan godt lide min avis og en kop te,« siger Chris Day.

Han kom til Danmark i 2007 for at læse bachelor i international business på CBS. Han tog også en master og kunne derfor i 2012 kalde sig cand. merc. fsm. Chris Day var en af de heldige, der fik et godt studiejob, mens han læste, men ikke alle er så heldige.

Mange internationale studerende møder afslag på afslag, når de søger job. Derfor tager de hjem igen, og det forstår Chris godt.»Ja, selvfølgelig. Hvis ikke jeg havde været så heldig at have et job, så var jeg nok også vendt hjem efter et par afslag,« siger Chris Day, da vi møder ham i møbelfirmaet Muutos showroom på toppen af Strøget, hvor han er kommunikations- og PR-manager.

Chris Day mener, at mange af de internationale studerende tager hjem igen, fordi de ikke kan få hul til jobmarkedet og finde det første job. Men han er helt klar over, at det er en udfordring og ikke lige til at skabe job til de studerende.

»Jobbet var i hvert fald kritisk for mig. Man kunne måske lave noget matchmaking eller i hvert fald koordinere det bedre og måske samle relevante job og ansøgere,« siger englænderen.

Hans oplevelse var også, at de internationale studerende var meget overladt til sig selv, og man skulle selv være opsøgende. Derfor er det også vigtigt, at man går til opgaven med en entusiasme, så man kan beholde sit drive.

Når Chris Day ser tilbage på sin studietid, har han nogle gange svært ved at se, hvordan han klarede det, for det var virkelig hårdt arbejde, men han fik en masse drivkraft, da han startede på uddannelsen og blev ramt af sit eget konkurrencegen.

»Tjen nogle penge, lær kulturen at kende og giv den gas! Gå ind i det med entusiasme,« siger Chris Day.

Han forventede heller aldrig, at nogle skulle hjælpe ham, og så det som en gave at få en uddannelse, da universiteter i England kan være en bekostelig affære.

»Jeg syntes, at det var en velsignelse at få en god uddannelse gratis. For mig var det en gave, jeg fik af Danmark. Derfor vil jeg knokle for at give det tilbage,« siger Chris Day.