»Et bekymrende tilbageslag«: Eksporten ramt af ny modvind

Efter to måneder med fremgang faldt den danske vareeksport med 2,4 procent i juli, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tilbageslaget bekymrer flere økonomer.

Den danske eksport af varer faldt kraftigt i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske eksport af varer faldt med 2,4 procent i juli, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Faldet kommer, efter at eksporten – der er en hovedmotor i dansk økonomi – steg i både maj og juni.

Cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen betegner det nye fald som »et bekymrende tilbageslag«, der varsler, at vejen tilbage for eksporten bliver »lang og bumlet«.

Samtidig fremhæver Søren V. Kristensen dog, at dansk økonomi indtil videre er sluppet relativt billigt fra krisen.

»I årets første syv måneder er eksporten kun faldet med 1,6 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Det kunne have været langt værre, når man ser, hvor hårdt ramt flere af vores store handelspartnere er. Det er sådan set en god nyhed og afspejler blandt andet sammensætningen af den danske eksport, hvor medicin udgør en ikke ubetydelig del af eksporten,« siger Søren V. Kristensen.

Kunderne er blevet fattigere

Hos Danske Bank fremhæver cheføkonom Las Olsen også, at eksporten af medicin er med til at holde den samlede eksport oppe. Han fremhæver dog også, at mange danske eksportvirksomheder befinder sig i strid modvind.

»Med de nye tal står det fortsat klart, at mange danske virksomheder er ramt af den kolossale tilbagegang på mange af vores eksportmarkeder i år. Indtil videre er eksporten af maskiner faldet 11,9 procent og af færdigvarer med 9,5 procent, når man sammenligner med de første syv måneder af sidste år, men det bliver næsten opvejet af fremgang for medicin og fødevarer, så alt i alt ser det ikke så skidt ud,« siger Las Olsen.

Han er dog noget bekymret for, at der kommer dårligere eksporttal i den kommende tid.

»Danske virksomheder kan blive yderligere ramt af, at kunderne rundt omkring i verden er blevet markant fattigere, selv om vi endnu ikke rigtig kan se det i ordretallene. Medicinproduktionen tog et ordentligt dyk i juli, og det kan også være noget, der kan vise sig i eksporten,« siger Las Olsen og fortsætter:

»En mulighed er, at man rundt om i verden har hamstret medicin af mange slags ind under coronakrisen, og at lagrene nu er fyldte. Det hjælper heller ikke eksportvirksomhederne, at euroen, og dermed kronen, er blevet styrket over for dollar og mange andre valutaer.«

»En mere vanskelig og langsommelig fase«

Hos Handelsbanken ser cheføkonom Jes Asmussen også flere udfordringer for dansk økonomi og eksport i de kommende måneder.

»Meget tyder således på, at den økonomiske aktivitet både herhjemme og i flere af Danmarks større samhandelspartnere har mistet noget af pusten efter den stærke rebound umiddelbart i kølvandet på genåbningen af økonomien. Mens vi ikke venter, at det nye stigende smittetryk vil føre til samme grad af nedlukninger af økonomierne, som vi så i foråret, så udgør det dog bestemt en dæmpende faktor for muligheden for et stærkere økonomisk opsving,« siger Jes Asmussen og fortsætter:

»Det er således fortsat vores indtryk, at den økonomiske genoprejsning nu har bevæget sig ind i en mere vanskelig og langsommelig fase, og vi ser stadig udfordringer for eksportsektoren fremadrettet. Vi venter således, at der stadig vil gå et godt stykke tid, før eksporten har indhentet det tabte under krisen med risiko for yderligere tilbagefald over de kommende måneder, hvor udviklingen i virussen stadig er en afgørende faktor.«