Esbjergs ydmyge og visionære fighter

Erhvervspris. Chefen for Blue Water-koncernen med 700 medarbejdere, Kurt Skov, har bevaret iværksætterens begejstring og vilje til at gå forrest.

Som angriber på sit elskede firmafodboldhold var Kurt Skov kendt for, at temperamentet kunne slå gnister, når bolden ikke ville hans vej. I Blue Water gik det i en årrække også hidsigt til med at etablere nye afdelinger i ind- og udland, og det gør det for så vidt stadig men nu blot mere kontrolleret end for år tilbage.

Det siges, at Kurt Skov tidligere skelede mere til kommende medarbejderes færdigheder i fodbold, håndbold og badminton end karaktererne for at styrke firmaholdene, så der var basis for sejre og en festlig tredje halvleg. I takt med væksten har han dog indset, at der også må andre kompetencer til.

I går modtog Kurt Skov foran op mod 700 erhvervsfolk og politikere Esbjerg Erhvervspris 2006 for sin evne til at gå forrest og opbygge en transportkoncern med 700 medarbejdere fordelt på 44 kontorer i 22 lande og med en bruttoomsætning på 2,2 mia. kr.

Selv om den ydmyge virksomhedsejer, der har bevaret iværksætterens begejstring for at sætte i værk og konstant kigger langt ud i horisonten efter nye forretningsmuligheder, ikke er meget for priser, skjuler han ikke glæden ved at modtage denne pris.

- Jeg er glad for at få en anerkendelse af, hvad vi har bygget op. Men det har også taget 34 år. Jeg er ved at arkivere lige nu, og jeg er faktisk chokeret over, hvor meget vi har lavet de seneste ti år, siger Kurt Skov, der har oplevet bølgedale men kroner de senere års økonomiske optur med et rekordresultat i 2006.

Blue Water-åndenHan begyndte med en enkelt medarbejder i Esbjerg Lufthavn i 1972 men flyttede hurtigt til Esbjerg Havn, hvor der nu står Blue Water på det meste nær det tre år gamle hovedsæde lige ved trafikhavnen. Siden da er 50 medarbejdere kommet til, så der i hjembyen nu er 156 ansatte, og byggeriet er ved at være for lille.

Kurt Skov praktiserede medarbejderpleje, længe før det blev moderne, og mange af medarbejderne fra pionerdagene er der fortsat.

- Det er vigtigt at have et godt forhold til medarbejdere på alle niveauer, og selv om korpsånden ikke er helt den samme som tidligere, mener jeg fortsat, der er stor opbakning, og at Blue Water-ånden lever, siger Kurt Skov.

Vurderingen bekræftes i hovedsædet, hvor en spontan reaktion fra en mangeårig medarbejder på nyheden om prisen var: Det var også på tide.

- Uanset om Kurt snakker med en direktør for et stort firma eller en havnearbejder, er han den samme person. Han går lige i hjertet på folk, lyder det.

Chefen går altid forrestSelv om Kurt Skov helbredsmæssigt har været bedre kørende, har han svært ved at sætte tempoet ned. Han rejser fortsat 120-140 dage om året i hele verden.

Sammen med fru Gyrithe rykker han til maj fra villaen i Hjerting ind i en ny ejerlejlighed i Esbjergs centrum. Både hustruen og datteren Anne, der efter udstationering i Dubai arbejder i hovedsædet, er blandt medarbejderne i Esbjerg, der også efter Kurt Skovs tid vil være hjemby for koncernen.