Erhvervsorganisationer roser nyt regeringsgrundlag

Dansk erhvervsliv bliver tilgodeset med flere nye tiltag, som erhvervsorganisationerne DI og Dansk Erhverv er tilfredse med.

Karsten Dybvad, direktør for Dansk Industri (DI). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både DI og Dansk Erhverv glæder sig over det nye regeringsgrundlag, som Venstre, Konservative og Liberal Alliance. De er især tilfredse med, at flere nye initiativer, som er møntet på danske virksomheder.

»Det er et stærkt og gennemarbejdet regeringsgrundlag, som lægger op til at styrke virksomhederne og deres medarbejderes muligheder for at skabe vækst og job i Danmark,« siger DI’s adm. direktør Karsten Dybvad.

Overordnet er de vigtigste punkter, at grundskylden skal fastfryses, at færre skal betale topskat, at der kommer flere penge til forsvaret og at flere statslige arbejdspladser skal flyttes ud.

Specifik for Dansk erhvervsliv vil den nye regering blandt andet nedsætter et nyt råd, som løbende skal følge danske virksomheders erhvervsvilkår. De kan samtidig se frem til, at der bliver indført et såkaldt byrdestop, som skal forhindre, at virksomhederne blive pålagt nye love, som hæmmer deres konkurrencekraft. Regeringen vil samtidig have undersøgt om der er finansiel regulering, der ikke skaber den rette balance mellem virksomhedernes administrative byrder og de samfundsøkonomiske gevinster.

Samtidig vil regeringen arbejde på, at virksomheden ikke mangler kvalificeret arbejdskraft. Og Karsten Dybvad understreger, at det er en central udfordring.

”Uden dygtige medarbejdere, ingen vækst. Derfor er det godt for Danmark, at regeringen lægger op til at tage hånd om manglen på medarbejdere – både ved at hjælpe flere danskere fra offentlig forsørgelse ud i et job og ved at sænke skatten på arbejde,” siger DI’s adm. direktør.

Han opfordrer regeringen til at arbejde at løfte investeringerne i forskning og uddannelse.

»En af Danmarks største styrker er, at vi har dygtige og veluddannede medarbejdere på alle niveauer. Det er vigtigt, at den ny regering værner om den styrkeposition og sørger for at finde pengene til at investere i forskning og uddannelse. I den sammenhæng er det helt naturligt også at se på en omlægning af SU’en,« siger Karsten Dybvad.

Den anden store erhvervsorganisation Dansk Erhverv mener også, at der er flere ting at glæde sig over i det nye regeringsgrundlag.

»Gennemføres regeringsgrundlaget vil det betyde klart bedre forhold for dansk erhvervsliv. Det vil skabe flere arbejdspladser og øge væksten, hvilket der er behov for. Særligt glædeligt er regeringens ambition om at sænke de massive byrder, som tynger danske virksomheder,« siger Jens Klarskov, adm direktør i Dansk Erhverv.

Et andet punkt i regeringsgrundlagt er, at skabe mere konkurrence om løsningen af nogle offentlige opgaver.

»Jeg tror, at danskerne er klar til at få mere at vælge imellem. For danskerne har ikke et religiøst forhold til, om offentlig service skal leveres af kommunen eller en privat leverandør. Det er sund fornuft og rummer muligheden for at modernisere og udvikle løsningen af de offentlige opgaver,« siger Jens Klarskov.

Regeringsgrundlaget, der skal agere politisk rettesnor for Danmarks nye trekløverregering, har fået navnet »For et friere, rigere og mere trygt Danmark« og blev præsenteret søndag kl. 15.