Erhvervsorganisationer bakker op om Bødskovs kontrolpakke. Men der er noget, der ikke tales nok om

De store erhvervsorganisationer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, bakker overordnet op om skatteministerens øgede fokus på skattekontrol. De brodne kar skal »snuppes«, siger DI. Men særligt et emne mangler der fokus på, lyder kritikken fra Dansk Erhverv.

Skatteminister Morten Bødskov (S) holdt pressemøde om en reform af skattekontrollen i Skatteministeriet i København onsdag den 3. marts 2021. På mødet lancerede ministeren regeringens udspil til en skærpet indsats over for organiseret skattesvindel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skatteminister Morten Bødskov (S) vil give kontrolskruen endnu et vrid. Virksomheders fejl og snyd, organiseret skattesvindel og digitale platforme er de hovedområder, som skatteministeren har udset sig, og som han præsenterede onsdag.

Og ifølge de to største erhvervsorganisationer, Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv, giver det overordnet god mening med den øgede skattekontrol. Men begge organisationer hejser samtidig en række advarselsflag og efterlyser et langt større fokus på at gøre skattereglerne mere enkle.

»Det er utrolig vigtigt med styrket kontrol, så det store flertal af lovlydige virksomheder kan føle sig sikre på, at de brodne kar bliver snuppet. Når de lovlydige virksomheder selv bruger en uforholdsmæssig stor del af deres tid og ressourcer på at efterleve den komplekse danske skattelovgivning, er det dybt frustrerende, når de dagligt skal læse om, hvordan professionelle svindlere kan snyde skattevæsenet for millioner eller milliarder af kroner. Det er ødelæggende for retsbevidstheden,« siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.

Jacob Ravn, skattepolitisk chef, Dansk Erhverv

»Vi er bekymrede over, at ministeren ikke taler nok om regelforenkling, for det er de komplicerede skatteregler, der gør, at der er brug for så meget kontrol. Han burde tale mindst lige så meget om regelforenkling som om kontrol.«


Jacob Bræstrup advarer dog mod, at det bliver kontrol for kontrollens skyld og opfordrer skatteministeren til at iværksætte tiltag, der kan mindske behovet for fremtidig kontrol:

»Jeg vil gerne opfordre til, at man benytter den styrkede kontrol til også at lave en form for intern systematisk opsamling af, hvor lovgivningen er vanskelig at forstå, så man kan simplificere lovgivningen. Frontlinjemedarbejdernes erfaringer skal kanaliseres helt op i Skatteministeriet.«

»Men man bør også se på, hvordan virksomhedernes selvangivelser i højere grad kan bero på tredjepartsindberetninger lige som selvangivelsen for privatpersoner. Begge dele kan mindske behovet for fremtidig kontrol,« siger Jacob Bræstrup.

DI foreslår eksempelvis, at Folketinget gør det muligt for lånebaserede crowdfunding-platforme at indberette renter direkte til Skattestyrelsen – både på långiveres og låntageres vegne på samme måde, som banker kan.

Byrder og regelforenkling

I Dansk Erhverv ser skattepolitisk chef, Jacob Ravn, kontrolpakken som »fornuftig«, men mener, at skatteministerens øgede skattekontrol bør gå hånd i hånd med regelforenkling.

»De fleste af de her elementer, der er med i den her kontrolpakke, virker fornuftige, fordi man kigger på problembrancher, områder med store beløb involveret og nye forretningsmodeller,« siger Jacob Ravn.

Men han advarer om, at skattekontrol også er en byrde for virksomhederne:

»Vi er bekymrede over, at man ikke taler nok om regelforenkling, for det er de komplicerede skatteregler, der gør, at der er brug for så meget kontrol. Politikerne burde tale mindst lige så meget om regelforenkling som om kontrol.«

»Og når man kontrollerer mere, så kommer der formentlig flere skatteklager og skattesager, og allerede nu er klagesystemet overbebyrdet og nærmest lagt ned, fordi de ikke har ressourcer nok. Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, at skattesager skal tage så lang tid. Derfor burde det være sådan, at hver eneste gang man laver en skattekontrolpakke, så oprustede man også i klagesystemet,« siger Jacob Ravn.

Da Morten Bødskov onsdag præsenterede anden etape i sin storstilede oprustning af skattekontrollen med i alt 1.000 medarbejdere frem til 2023, var det dog uden en oprustning af klagesystemet, hvor ventetiderne i nogle instanser skal tælles i år.

»Men det er klart, at det generelle løft af vores skattevæsen også skal være med til at sikre, at sagerne ikke ligger for længe,« sagde ministeren.